Asya
Güney Kore’de Yoon destekçilerinin mahkemeyi basması tepkilere yol açtı

Avukatları, görevden alınan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, destekçilerinin mahkeme binasını basarak camları kırmasıyla önceki gün patlak veren şiddet olaylarının ardından pazartesi günü de sorguya gelmeyi reddettiğini söyledi.
Pazar sabahı erken saatlerde Seul Batı Bölge Mahkemesinden bir yargıç, geçen ay sıkıyönetim ilan etme girişiminin ardından ayaklanma suçlamasıyla Yoon’un tutukluluk halinin uzatılmasına karar verdi. Geçen çarşamba gününden bu yana tutuklu bulunan Yoon’un haftalarca hatta aylarca tutuklu kalması söz konusu olabilir.
Video görüntüleri, Yoon’un gözaltına alınma kararı açıklandığında, destekçilerinden oluşan kalabalığın ellerinde Amerikan bayraklarıyla camları kırmadan önce çitlerden atlayarak binaya girdiğini gösterdi. Görüntülerde isyancıların içeride kattan kata geçtikleri, kapıları kırmak için nesneler kullandıkları ve tutuklama emrini veren yargıç Cha Eun-kyung’u aradıklarını bağırdıkları görülüyor.
Yonhap haber ajansı yedisi ağır olmak üzere 51 polis memurunun yaralandığını ve 46 kişinin tutuklandığını bildirdi. Yonhap’a göre Cha, güvenlik endişeleri nedeniyle polis koruması altına alındı.
Pazartesi sabahı polis memurları mahkemenin etrafına barikat kurarak girişi sadece personel ve akredite gazetecilerle sınırlandırdı.
Devlet Başkanı Vekili Choi Sang-mok pazar günü bir açıklama yaparak şiddet olaylarını kınadı ve olayın soruşturularak faillerin cezalandırılacağını ve protesto gösterilerinde güvenliğin artırılacağını taahhüt etti.
Halkın Gücü Partisi puan kazandı
Son haftalarda sıkıyönetim girişiminin soruşturulması çabalarına direnen ve kendisini adaletsiz bir hukuki sürecin kurbanı olarak gösteren Yoon’un iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin destek oranı geçtiğimiz hafta %39’a ulaşarak ana muhalefetteki Demokrat Parti’nin %36’lık oranının önüne geçti ve bir önceki haftaya kıyasla beş puanlık bir artış gösterdi. Anket, bu hafta sonu yaşanan şiddetli mahkeme isyanından önce, ocak ayı ortasında yapıldı.
Pazar günü erken saatlerde mahkemede yaşanan dalgalanmanın ardından avukatları aracılığıyla bir açıklama yapan Yoon, olayları “şok edici ve talihsiz” bulduğunu belirtirken, gece boyunca mahkemede toplanan destekçilerinin “adaletsizlik ve öfke” duygularını “anladığını” da sözlerine ekledi.
Aşırı sağ tehdidi
Eleştirmenler şimdi de Yoon’u, muhalif siyasi partilerin “Çin ve Kuzey Kore için gizli ajanlık yaptığına” dair asılsız iddialar yayan aşırı sağcı YouTuber’ları cesaretlendirdiği için kınıyor.
Sol görüşlü Hankyoreh gazetesi pazartesi sabahı yayınladığı başyazıda “Aşırı sağcı YouTuberlar artık toplumumuz için fiziksel bir tehdit oluşturuyor” dedi ve ekledi: “Bir mahkeme kararına itiraz etmek için şiddet kullanmak, toplumumuzu ayakta tutan hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi yok eden anti-sosyal bir eylemdir.”
Ana akım muhafazakar medya kuruluşları da Yoon’un mesajını kınadı. Merkez sağ Dong-A Ilbo gazetesi pazartesi günü, görevden alınan başkanı “sorumsuzca destekçilerini kışkırtmakla” suçladı.
Pazar günü yaşanan şiddet olayları gibi olayların Güney Kore’nin “prestijine ve uluslararası güvenilirliğine” zarar verdiğini savunan Dong-A Ilbo, Yoon ve iktidar partisini “ülkeyi kaosa sürüklemekle” suçladı.