ASYA

Güney Koreli çip üreticileri ABD’den korktukları için eski ekipman satışlarını durdurdu

Yayınlanma

Dünyanın önde gelen Güney Koreli bellek çipi üreticileri Samsung ve SK Hynix, ABD’nin Çin’e yönelik ihracat kontrollerine ve Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına takılmaktan korktukları için kullanılmış çip üretim ekipmanlarını satmayı durdurdu.

Financial Times’a konuşan üç ikinci el çip üretim aleti tüccarı, Güney Koreli şirketlerin kullanılmış makineleri ikincil piyasaya sürmek yerine depolarda sakladığını söyledi.

Bir çip üreticisine yakın bir kişi, “[Ekipmanın] yanlış ellere geçmesinden ve bunun ABD hükümeti ile ilişkilerimizde sorunlara yol açmasından endişe ediyoruz” dedi.

Çip üreticileri eski makineleri 2022 yılında, Washington’un Çin’in yüksek performanslı yarı iletkenler ve gelişmiş çip üretim ekipmanları elde etme çabalarını yavaşlatmak için ihracat kontrolleri getirmesinin ardından depolamaya başladı.

Güney Kore merkezli bir ikinci el alet tüccarı, “Bazı Çinli alıcılar Rusya’ya alet satıyor, bu yüzden [çip üreticileri] ABD tarafından bu konuda da bir tepki gelmesinden korkuyor” dedi.

ABD, Çinli cep telefonu üreticisi Huawei ve çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation’ın gelişmiş bir çipi piyasaya sürmesinin ardından, her iki şirketin de ABD’nin ticaret kara listesinde olmasına rağmen, Avrupa ve Asya’daki müttefiklerini kısıtlamaları sıkılaştırmaya zorluyor.

Samsung ve SK Hynix, aynı zamanda büyük ikinci el ekipman tedarik kaynakları.

Güney Koreli yarı iletken şirketleri genellikle kullanılmış ekipmanları paketler halinde bir araya getirerek bunları açık artırmalarda satışa sunan bayilere satıyor. En büyük talep, çoğu çip üreticisinin beyaz eşya ve arabalarda kullanılan eski nesil çipleri üretmeye odaklandığı Çin’den geliyor.

Joe Biden yönetimi, ABD’nin Çin’e yönelik ihracat kontrolleri ve Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ihlallerini denetleme konusunda agresif davranıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre SK Hynix, depolama alanının tükenmeye başlamasının ardından kısa süre önce bazı makineleri yeniden satmaya başladı. Söz konusu kişi, şirketin hala gofret öğütücülerden aşındırma makinelerine kadar uzanan ABD yapımı ekipmanları satmaktan kaçındığını da sözlerine ekledi.

Wadhwani Yapay Zeka ve İleri Teknolojiler Merkezi Direktörü Gregory Allen, “Güney Kore, Samsung ya da SK Hynix’in ekipmanlarının SMIC ya da YMTC gibi yaptırım uygulanan Çin fabrikalarına gittiğini biliyor, bu ABD ile Güney Kore arasındaki ilişkiler için iyi olmaz” dedi.

Samsung Electronics ve SK Hynix yorum yapmayı reddetti. Ancak şirketleri tanıyan bir kişi, stoklamanın ABD’nin Çin’e yönelik ihracat kontrolleri ve Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili olduğunu doğruladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version