ASYA

Güney Koreli tarikatın Shinzo Abe suikastındaki izleri

Yayınlanma

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin suikaste kurban gitmesinden bir yıl sonra, Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Birleşme Kilisesi arasındaki bağlantılarla ilgili sorular hâlâ devam ediyor. Nikkei Asia’nın bir haberine göre bazı iddialar suikast ile kilise arasında bağlar olduğuna işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl 8 Temmuz’da Japonya’nın batısındaki Nara’daki bir seçim mitinginde öldürülen Abe, iktidardaki Liberal Demokrat Parti ile resmi olarak Dünya Barışı ve Birleşmesi için Aile Federasyonu olarak bilinen kilise arasındaki yakın bağlara dair ifşalar, halkın partiye olan güvenini sarstı. Suikasttan yargılanmayı bekleyen 42 yaşındaki Tetsuya Yamagami’nin annesinin kiliseye büyük meblağlar bağışlaması ardından, aile içerisinde Abe’ye karşı bir öfke biriktiği belirtilenler arasında.

Başbakan Fumio Kishida’nın bu sonbaharda genel seçim çağrısı yapması beklenirken, tarikatın Japon siyaseti ve toplumundaki rolü ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Japonya, bu hafta sonu Abe’nin ölüm yıldönümünü anmak için Nara’da onuruna bir anıtın açılışı da dahil olmak üzere etkinlikler planlarken, Birleşme Kilisesi skandalının şu ana kadar nasıl geliştiği hakkında bilinmesi gereken dört şey var:

Japonya’daki Birleşme Kilisesi’nin durumu nedir?

1954 yılında Güney Kore’de kendi kendini “muhterem” ilan eden Sun Myung Moon tarafından kurulan kilise, kayıtlı bir “dini hukuk” kuruluşu olmaya devam ediyor, yani kurumsal statüye sahip ve vergi avantajlarından yararlanıyor. Bu topluluk “Moon tarikatı” olarak uluslararası bir alanda misyonerlik yapan kilise olarak biliniyor. Söz konusu tarikatın Türkiye’de de faaliyetler gösterdiği bilinmekte.

Grubun yasal statüsü, Kishida hükümetinin geçen yıl grubun faaliyetleri hakkında resmi bir soruşturma başlatmasından bu yana spekülasyon konusu oldu. Yasayı çiğnediği veya kamu refahını tehlikeye attığı tespit edilirse, kilise feshedilebilir ve dini hukuki statüsünü kaybedebilir.

Feshedilirse, kilise resmi statüsünü ve vergi muafiyetlerini kaybedecek, ancak faaliyetine devam edebilecektir. Japonya’daki Birleşme Kilisesi üyelerinin sayısı belirsiz, ancak kilise tarafından yayınlanan verilere göre, bu mayıs ayında Güney Kore’de düzenlenen toplu düğün törenine 990’dan fazla Japon mürit katıldı.

Kilisenin bağış toplama yöntemleri?

Yamagami’nin kilise üyesi olan annesinin gruba 700 bin dolardan fazla bağış yaparak ailesini iflas ettirdiği ortaya çıkmıştı. Japonya hükümeti bu tür para toplama yöntemlerinin kurbanlarına destek sağlamak için kamuoyu tarafından baskı görüyor.

Aralık ayında parlamento, bu tür mağdurlar için, Birleşme Kilisesi gibi kuruluşların korku yoluyla bağış toplamasını yasaklayan ve mağdurlara, baskı altında bağışlandığı tespit edilirse parayı geri çekme hakkı veren bir ” yardım yasası” çıkardı.

Kilise, üyelerin bağışlarının baskı altında yapıldığını öne sürmenin “halkı aldatan tehlikeli bir iddia” olduğunu ve yeni yasanın insanların din özgürlüğü üzerindeki etkisi konusunda “ciddi endişeler” taşıdığını iddia ediyor.

Skandal Kishida yönetimindeki siyaseti nasıl etkiledi?

Geçen ağustos ayında yapılan bir anket, kiliseyle bağlantıları olduğu tespit edilen yaklaşık 100 Japon milletvekilinin yaklaşık yüzde 80’inin LDP üyesi olduğunu gösterdi. Bu, halkın partiye olan güvenini sarsmış durumda.

Kishida, o zamandan beri kiliseye bağlı üyeleri görevden almak için kabinesini yeniden düzenleyerek LDP hakkında bir iç soruşturma yürüttü. Ancak uzmanlar, Kishida’nın çabalarının yetersiz olduğunu ve toplumsal cinsiyet ve aile konusundaki muhafazakâr görüşleriyle tanınan kilisenin hâlâ LDP’nin politika kararlarını etkileyebileceğini söylüyor.

Geçen ay Japonya’nın LGBTQ karşıtı yeni bir ayrımcılık yasasını kabul etmesiyle kilisenin etkisi olduğu gündem konusu haline gelmişti

Cinayet davası hakkında ne biliyoruz?

Yamagami, mahkemeye çıkmaya uygun olup olmadığını belirlemek için aylarca süren psikiyatrik ve fiziksel muayenelerin ardından, bu yılın ocak ayında Abe’yi öldürmek ve ateşli silah yasalarını ihlal etmekle suçlandı. Suçlu bulunursa, ömür boyu hapis veya ölüm cezasına çarptırılabilir.

Ailenin borçlanma hikâyesi, halkın ilgisini çekmiş durumda. Geçen yıl kasım ayı ortasına kadar, 9 binden fazla kişi change.org web sitesinde, kilisenin kurbanı olduğu gerekçesiyle Yamagami’nin cezasının hafifletilmesini isteyen bir dilekçe imzaladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version