Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası partisi ve müttefiki muhafazakar grup Halkın Gücü’nden 84 milletvekili, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasına ilişkin vetosunun geçersiz kılınması yönünde oy kullandı.
Daha önce Batı, yasanın kabul edilmesi halinde Tiflis’e yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.
Vetonun geçersiz kılınması için yapılan oylama öncesinde genel kurul salonunda hararetli bir tartışma yaşandı.
Hapisteki eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin partisi Birleşik Ulusal Hareket’in milletvekilleri Gürcü Rüyası’nı ‘Rusya’ya hizmet etmekle’ ve ‘Kremlin’den gelen emirleri uygulamakla’ suçladı.
İktidar partisi milletvekilleri ise muhalefet milletvekillerinin ‘ABD ve Avrupa Birliği’ni (AB) ülkenin ortakları yerine yeni efendileri olarak gördüklerini’ belirtti.
Cumhurbaşkanı’nın vetosunun aşılmasının ardından yasa, Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili tarafından imzalanacak ve derhal yürürlüğe girecek.
Gürcistan parlamentosu, söz konusu yasayı 14 Mayıs’ta üçüncü ve son okumada kabul etmişti. Zurabişvili ise, dört gün sonra yasayı veto etmişti.
Yasaya göre, yurt dışından finanse edilen tüm sivil toplum ve medya kuruluşları temmuz ayı sonuna kadar özel bir sicile kaydolmak zorunda.
Ancak ülkedeki 160 STK ve medya kuruluşu, ilgili hükme uymayı reddettiklerini açıkladı.
Bu durumda ilgili kuruluşlar 10 bin dolar para cezasına çarptırılacak ve cezayı ödemeyi reddederlerse hesaplarına el konulacak.
Batılı ülkeler, yasanın kabul edilmesinin Kafkasya ülkesiyle ilişkilerinde köklü bir revizyona yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bu durum özellikle ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’ye Gürcistan Bağımsızlık Günü (26 Mayıs’ta) vesilesiyle gönderdiği kutlama mektubunda dile getirilmişti.