AVRUPA

Gürcistan, yarın sandığa gidiyor

Yayınlanma

Gürcistan’daki parlamento seçimleri, ülkenin Batı ve Rusya arasındaki jeopolitik yönelimini belirleyecek kritik bir dönemeç. Gürcü Rüyası Partisi’nin iktidarda kalıp kalamayacağının belirsizliği ve muhalefetin AB entegrasyonu taahhütleri seçim sonuçlarının olası bölgesel etkisini artırıyor.

Gürcistan’da yarın yapılacak parlamento seçimlerine yoğun bir ilgi gösteriliyor. İktidardaki Gürcü Rüyası partisi, parlamentoda çoğunluğu elde ederek hükümetin kontrolünü elinde tutmayı amaçlıyor.

Bu partinin karşısında dört ana muhalefet partisi bulunuyor: Mihail Saaakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareketi, Değişim Koalisyonu, eski Başbakan Giorgi Gaharya’nın Gürcistan İçin Partisi’nden ayrılan bir oluşum ve Güçlü Gürcistan Partisi.

Seçimlerin temel tartışma konuları arasında, Ukrayna’daki savaş ve Rusya-Batı ilişkileri öne çıkıyor. Bu yıl Gürcü Rüyası, AB tarafından eleştirilen bazı yasaları (özellikle yabancı etkinin şeffaflığı düzenlemesi) kabul etti. ABD de bu gelişmelere sert tepki gösterdi.

Muhalefet, Gürcü Rüyası’nı Avrupa ile ilişkileri bırakıp Rusya’ya yönelmekle suçluyor. Bu konuda Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de muhalefeti destekleyerek dört ana muhalefet partisinin imzaladığı “Gürcü Şartı” adlı belgeye öncülük etti.

Bu belgeye göre, imzacılar seçimlerin hemen ardından Avrupa entegrasyonunu engelleyen yasaları yürürlükten kaldırmayı taahhüt ediyor. Seçim sonrası cumhurbaşkanının bir hükümet kuracağı belirtiliyor.

Gürcü Rüyası ise muhalefeti ve Batı’yı Gürcistan’ı Rusya ile yeni bir savaşa sürüklemek istemekle suçluyor. “Savaşın kabul edilemezliği” ve Gürcistan’ın “yeni bir Ukrayna’ya dönüşmesine izin verilmeyeceği” yönündeki söylemler, iktidar partisinin seçim kampanyasında öne çıkardığı mesajlar arasında.

Gürcü Rüyası ayrıca, muhalefeti seçimde başarısız olması halinde bir “darbe hazırlığı” yapmakla itham ediyor. Cumhurbaşkanı Zurabişvili ise bunu kesin bir dille reddediyor.

Seçim öncesinde Gürcistan’daki durum oldukça gergin ve kamuoyu yoklamaları çelişkili sonuçlar gösteriyor.

Gürcü Rüyası’na yakın medya, partinin oyların yüzde 50’sinden fazlasını alarak hükümet kontrolünü sürdüreceğini öngören anketler yayımlarken; muhalefete yakın kaynaklar, Gürcü Rüyası’nın ancak yüzde 35 civarında oy alabileceğini ve dört muhalefet partisinin bir araya gelerek çoğunluğu oluşturabileceğini ileri sürüyor.

Eğer MSK (Merkez Seçim Komisyonu) Gürcü Rüyası’nın mutlak zaferini ilan ederse, ülkede protestoların başlaması muhtemel. Fakat bu protestoların mevcut durumu ne ölçüde değiştirebileceği belirsiz. Gürcü Rüyası yüzde 50’nin altında oy alırsa, muhalefeti bölerek bazı partileri kendi koalisyonuna katma fırsatına sahip olabilir; fakat bu da kolay olmayacak.

Jeopolitik risklerin yüksek olduğu Gürcistan seçimlerinde, tansiyonun son derece yüksek olması bekleniyor. Gürcü Rüyası iktidarda kalırsa, Kafkasya’da önemli değişiklikler gündeme gelebilir.

Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’nın özel statü ve geniş haklarla Gürcistan’a yeniden bağlanmasına onay verebilir. Böyle bir durumda İvanişvili, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün yeniden sağlandığını ilan edecek; Moskova ise birçok stratejik avantaj elde edecek.

Bu gelişme, Transkafkasya’daki en önemli lojistik hatlardan biri olan Hazar Denizi’nden Türkiye ve Avrupa’ya petrol taşıma rotasının kontrolünün Rusya’ya geçmesi girmesi anlamına gelecek. Ayrıca, Rusya’dan Ermenistan’a ve oradan İran’a demiryolu ulaşımının yeniden sağlanması da mümkün hale gelebilir. Bu da Rusya ile İran arasında doğrudan bir kara koridoru oluşması anlamına geliyor.

Gürcistan Başbakanı: Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi önceliğimiz

Çok Okunanlar

Exit mobile version