Gürcistan’da bu haftanın başında oylanan ve başkent Tiflis’te şiddetli protesto gösterilerine neden olan ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ hakkındaki yasa tasarısı geri çekildi.
İktidardaki Gürcü Rüyası partisinden yapılan açıklamada tasarının kamuoyunda büyük tepkiye neden olduğuna dikkat çekilerek “Desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince koymadan koşulsuz olarak geri çekiyoruz” ifadelerine yer verildi.
İlgili tasarı, finansmanının yüzde 20’den fazlasını yurt dışından alan kuruluşların ‘yabancı acente’ olarak kayıt yaptırmalarını, aksi takdirde para cezasına çarptırılmalarını öngörüyordu.
‘Rus yasası’ ithamlarına konu olan uygulama, Rusya’da 2012’den beri, ABD’de ise 1938’den bu yana çok daha ağır cezai hükümlerle yürürlükte.
Gürcü Rüyası, daha önce yasanın ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan Gürcü Ortodoks Kilisesi’ni eleştirenlerin maskesini düşürmek için gerekli olduğunu söylemişti.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün tasarının ülke için ‘çok kötü bir gelişme’ olduğu ve Tiflis ile Brüksel arasındaki ilişkileri ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısını yapmıştı.
Son günlerde Tiflis’te yaşanan gösterilerde bazı protestocular polise molotof kokteyli ve taşlarla saldırdı.
Polis, dün birkaç saat süren protestoların ardından kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve tazyikli su kullandı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, toplamda 77 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.
Anayasaya uyarınca Cumhurbaşkanı Salome Zarubaşvili’nin tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor, ancak parlamentodaki çoğunluk başkanın vetosunu geçersiz kılabilir.
Nitekim Cumhurbaşkanı Zarubaşvili, dün resmi ziyarette bulunduğu ABD’den yayınladığı video mesajda yasaya karşı olduğunu belirterek veto edeceği taahhüdünü vermişti.