AVRUPA

Gürcistan’da protestolar: AB’den Tiflis’in ‘yabancı acenteler’ yasa tasarısına kınama

Yayınlanma

ABD’de 1930’lardan bu yana yürürlükte olan ve son yıllarda Rusya’nın da kullandığı, ülkede faaliyet gösteren yurt dışı finansmanlı kurumların kayıt altına alınmasını öngören yasanın Gürcistan’da da yürürlüğe girmesi gündemdeyken ülke çapında protesto gösterileri de sürüyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün yaptığı açıklamada Tiflis’in ilgili yasa tasarısının ülke adına ‘çok kötü bir gelişme’ olduğunu savunarak bunun Brüksel ile ilişkileri ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade etti.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada “Bu Gürcistan ve halkı için çok kötü bir gelişme” ifadelerine yer verdi.

Geçen haftadan bu yana Tiflis, iktidar partisi tarafından sunulan ve ülkede ‘otoriter bir değişimi temsil ettiği’ iddia edilen tartışmalı ‘yabancı acenteler’ yasa tasarısı nedeniyle protestolara sahne oluyor.

Salı günü başkentte binlerce gösterici yasa tasarısına karşı sokaklara dökülürken Gürcistan polisi protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.

Ukrayna ihtilafında tarafsız konumunu sürdüren Gürcistan, son yıllarda Batı tarafından ‘demokrasi konusunda geri adım attıkları ‘ gerekçesiyle Batı’nın eleştirilerine maruz kalıyordu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı’ndan veto sözü

Öte yandan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili göstericilere destek verdi ve yasayı veto etme sözü verdi.

Resmi ziyarette bulunduğu ABD’den video mesaj paylaşan Zurabaşvili, “Sizin yanınızdayım çünkü bugün geleceğini Avrupa’da gören ve kimsenin bu geleceği çalmasına izin vermeyecek olan özgür Gürcistan’ı temsil ediyorsunuz” dedi.

Arka planda Özgürlük Heykeli’nin görüldüğü konuşmasında Zurabaşvili, “Kimsenin geleceğinizi elinizden almaya hakkı yok” yorumunu yaptı.

ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği: Kremlin’den esinlenilmiş

Bununla beraber ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği de yasa tasarısını ‘Kremlin’den esinlenilmiş’ olarak nitelendirerek bunun, ülkenin AB’ye katılma niyetiyle ters düştüğünü savundu.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Bugün Gürcistan demokrasisi için kara bir gün” denilerek, yasanın ‘iktidar partisinin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna bağlılığı’ konusunda soru işaretleri yarattığı kaydedildi.

Söz konusu yasa, ilk olarak 1938’de Yabancı Acenteler Kayıt Yasası (FARA) adı altında ABD’de yürürlüğe konulmuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version