Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, hükümetle koordine edilmeyen bir dizi Avrupa seyahati nedeniyle Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili hakkında azil süreci başlattı.
Parti başkanı İrakli Kobahidze, Sputnik Gürcistan’a yaptığı açıklamada milletvekillerinin, bu adımı Zurabişvili’nin ülke anayasasını ağır bir şekilde ihlal etmesi nedeniyle atmaya karar verdiğini belirtti.
“Cumhurbaşkanı ülkeyi yurt dışında temsil eder ve uluslararası müzakerelere ancak hükümetin onayıyla katılır,” diyen Kobahidze, Zurabişvili’nin keyfi olarak seyahate çıktığını ve Avrupalılarla müzakere ettiğini belirtti.
Zurabişvili dün Berlin’i ziyaret etmişti
Zurabişvili, hükümetin reddetmesine rağmen Gürcistan’a Avrupa Birliği (AB) üyeliği için aday ülke statüsü verilmesi kararına destek toplamak amacıyla 31 Ağustos’ta Avrupalı liderlerle görüşmek üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e gitmişti.
Gürcistan parlamentosunun insan hakları komisyonu başkanı Mihail Sarjveladze, daha sonra yaptığı açıklamada cumhurbaşkanının yurt dışında temsil edilme hakkının sınırlı olduğunu ve ülke anayasası gereği hükümetin onayının gerektiğini söyledi.
Sarjveladze, “Salome Zurabişvili cumhurbaşkanı olduğunda, cumhurbaşkanının görev, yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu tam manasıyla biliyordu,” ifadelerini kullandı.
Almanya ziyareti Bakanlar Kurulu ile koordine edilmediği için gayri resmi bir nitelik taşıyor.
Gürcistan’da cumhurbaşkanının görevden alınması için parlamentodaki tüm milletvekillerinin üçte ikisinin onayı, yani en az 100 oy gerekiyor. İktidardaki Gürcü Rüyası sadece 84 vekile sahip ve muhalefet güçlerinden destek aramak zorunda kalacak.
Muhalefet, Cumhurbaşkanı’nın bu tür ziyaretlerinin ülkeni AB ile entegrasyon sürecinin hızlanmasına katkıda bulunduğu ve dolayısıyla ülkeye fayda sağladığı görüşünde.
Haziran 2022’de Avrupa Parlamentosu, Ukrayna ve Moldova’ya mümkün olan en kısa sürede adaylık statüsü verilmesine ilişkin kararı kabul etmişti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’e göre, Gürcistan bir dizi koşulu yerine getirdikten sonra adaylık statüsü alabilir.
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatmasının ardından Gürcistan, Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayı reddetmiş ve bu kararı ulusal çıkarlarla açıklamıştı. Askeri yardımın reddedilmesine rağmen Tiflis, Kiev’e insani yardım gönderiyor ve siyasi destek sağlıyor.