Amerika
Harvard’da İsrail’e ‘ırkçı’ demek artık ‘antisemitik’

ABD’de üniversitelerin açılmasıyla birlikte geri dönen Filistin yanlısı gösterilere karşı okul yönetimleri sert önlemler almaya başladı.
Harvard Üniversitesi salı günü yaptığı açıklamada, Gazze savaşı protestolarının ardından “Yahudi öğrencileri korumayı amaçlayan” çeşitli hamlelerin bir parçası olarak disiplin soruşturmaları yürütürken yeni bir antisemitizm tanımını benimseyeceğini söyledi.
Tanım, İsrail’in varlığını “ırkçı bir çaba” olarak nitelendirmek de dahil olmak üzere İsrail’e yönelik bazı eleştirileri antisemitizm örnekleri olarak nitelendiriyor.
Bu hamle, okulu kampüste antisemitizmi önlemek ve cezalandırmak için yeterince çaba göstermemekle suçlayan Yahudi gruplar tarafından açılan iki davada varılan uzlaşmanın bir parçası.
Filistinli hukukçunun makalesinin yayınlanmasını hem Harvard hem Columbia engelledi
Geçen yıl Boston’daki bir federal yargıç davaların devam etmesine izin vermişti.
Harvard’ın bu adımı “alışılmadık” olarak görülüyor. Birçok üniversite, Gazze’deki savaşla ilgili kampüs çatışmaları nedeniyle üzerlerindeki baskı artmış olsa da, şimdiye kadar herhangi bir antisemitizm tanımını benimsemekten kaçındı.
Harvard’ın kullandığı tanım, antisemitizm ile İsrail ve siyonizm karşıtı argümanlar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor.
Daha önce üniversitenin politikaları, antisemitizmi de kapsayan diğer kategorilerin yanı sıra din, ulusal köken ve soy temelli ayrımcılığı engelliyordu.
Yeni olan ise, üniversitenin artık şikayetleri soruştururken Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) tarafından ortaya konan bir antisemitizm tanımını dikkate alacak olması.
Grup antisemitizmi, Yahudilere yönelik “nefret olarak ifade edilebilecek belirli bir algı” olarak tanımlıyor fakat aynı zamanda İsrail’e “çifte standart” uygulamak ya da İsrail’in kuruluşunu “ırkçı bir çaba” olarak tanımlamak gibi örnekleri de bunlar arasında sıralıyor.
Harvard Rektörünün istifası ‘kültür savaşlarını’ alevlendirdi
Harvard, Gazze’de savaşın patlak vermesinden bu yana kamuoyunun yoğun ilgisi altında. 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun başladığı gece 30’dan fazla öğrenci grubu İsrail’i “tamamen sorumlu” tutan bir açık mektup yayınlamıştı.
Üniversitenin eski rektörü Claudine Gay, kısmen “antisemitizmle mücadele konusunda yeterince çaba göstermemek” ile suçlandığı bir Kongre oturumunda verdiği ifadeler nedeniyle istifa etmişti.
Harvard’ın bu adımı, üniversitelerin “antisemitizm propagandasına son vermeleri” ya da federal desteği kaybetmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Trump’ın göreve başlamasından bir gün sonra geldi.
Trump’ın 2019 tarihli bir başkanlık emrine göre, Eğitim Bakanlığı ve diğer federal kurumlar, antisemitizm iddiasıyla yapılan sivil haklar şikayetlerinde IHRA tanımını “dikkate almak” zorundaydı.