Hindistan Hava Kuvvetleri’nin yeni komutanı ülkenin savunma teknolojisi ve teçhizatı konusunda Çin’in gerisinde kaldığı uyarısında bulundu ve “arayı kapatması” gerektiğini söyledi.
Hava Kuvvetleri Komutanı Amar Preet Singh bu açıklamayı cuma günü Yeni Delhi’de düzenlenen bir basın brifinginde, göreve geldikten birkaç gün sonra ve salı günü hava kuvvetlerinin 92. kuruluş yıldönümü öncesinde yaptı.
The Hindu’ya göre Singh, devlete ait Hindustan Aeronautics Limited tarafından inşa edilen süpersonik savaş uçağı siparişinin geciktiğine işaret ederek, bu yıl söz verilen 83 Tejas Mark-1A savaş uçağından hiçbirinin teslim edilmediğini söyledi.
Singh, “İnsani açı söz konusu olduğunda – makinelerin arkasındaki insanlarımız söz konusu olduğunda – [Çin’in] çok ilerisinde olduğumuzdan çok eminim” dedi.
“Bir süre önce teknolojide [Çin’in] önündeydik, ancak geride kaldık ve arayı kapatmamız gerekiyor. Üretim oranları söz konusu olduğunda çok gerideyiz. Bunu yakalamamız gerekiyor. Bu da zaman içinde olacak. Bir gecede gerçekleşemez” diye ekledi.
Sınır anlaşmazlığı
Hindistan ve Çin arasında Fiili Kontrol Hattı olarak bilinen 3,488 km’lik (2,167 mil) sınır konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık var. Himalaya sınır bölgesinde 2020 yılında en az 20 Hintli ve dört Çinli askerin öldüğü bir çatışmanın ardından gerginlik daha da arttı – iki taraf arasında en az 45 yıldır yaşanan ilk ölümcül çatışma.
Bu arada Çin hava kuvvetleri filosunu hızla modernize ediyor. Buna gizli ve süpersonik seyir kabiliyetine sahip beşinci nesil savaş uçağı J-20 de dahil.
Air and Space Forces Magazine’e göre Çin şu anda sadece iç kullanım için her yıl 100’den fazla J-20 üretiyor.
Çin Hava Kuvvetleri’nin hizmetinde 300’den fazla J-20 olduğu söylenirken, son raporlara göre bu savaş uçaklarının bir kısmı Hindistan sınırı yakınlarında, Tibet ve Sincan’da konuşlandırılmış durumda.
Mart ayında Kongre önünde ifade veren ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’nın eski başkanı Amiral John Aquilino, Çin’in modernizasyon çabaları nedeniyle yakında dünyanın en büyük hava kuvvetlerine sahip olabileceğini söyledi.
Hindistan da hava kuvvetlerini modernize etmeye çalışıyor ancak büyük ölçüde ithal silah ve ekipmana bağımlı olmaya devam ediyor.
Hint haber dergisi The Week’in cuma günü ismini vermek istemeyen üst düzey bir hava kuvvetleri yetkilisine dayandırdığı haberine göre, şu anda 31 savaş uçağı filosuna sahip olan Hindistan’ın hedefi 42. Bu sayı, ordunun odağını Pakistan’dan Çin’e kaydırması nedeniyle yukarı doğru revize edilebilir.
Singh’in açıklamaları son aylarda hava kuvvetlerinde yaşanan bir dizi olayın ardından geldi. Eylül ayında bir Mikoyan MiG-29 savaş uçağı Rajasthan’da rutin bir gece eğitim görevi sırasında düşmüştü. Üç ay önce de bir Sukhoi Su-30 MKI savaş uçağı Maharashtra’da düşmüştü. Her iki olayda da pilotlar uçağı güvenli bir şekilde fırlatmayı başardı. Nisan ayında Rajasthan’da bir eğitim sortisi sırasında uzaktan kumandalı bir uçak düşmüş, bir önceki ay da Tejas hafif savaş uçağı aynı eyalette bir öğrenci yurdu yerleşkesinde düşmüş, pilot da sağ salim kurtulmuştu.