Hindistan’ın imalat faaliyetleri mart ayında son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarak işgücü piyasasını destekledi ve bu ay sonunda yapılması beklenen genel seçimler öncesinde Başbakan Narendra Modi için iyi bir işaret oldu.
HSBC Hindistan İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalatçıların daha fazla stok satın alması ve ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere artan iç ve dış talebi karşılamak için üretimi artırmasıyla şubat ayındaki 56,9 seviyesinden mart ayında 59,1’e yükseldi.
Salı günü açıklanan rapora göre, “Büyüme tüketici, ara ve yatırım malları sektörlerinde hızlandı. ”
Yeni siparişlerin yanı sıra üretimde de en hızlı artış yatırım mallarında görüldü.
Raporda, “Şirketler satışlarda beklenen iyileşmelerden önce stok biriktirmeye çalışırken, satın alma miktarları 2023 ortasından bu yana en hızlı şekilde arttı ve yaklaşık 13 yılın en güçlü artışlarından biri oldu” denildi.
Bu durum, dünyanın en kalabalık ülkesinde üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmak isteyen Modi için bir destek niteliği taşıyor.
Üretim merkezi olma hamleleri
Yeni Delhi, Hindistan’ı bir üretim merkezine dönüştürmek için bir dizi girişimde bulundu. Modi hükümeti şirketlerin tedarik zincirlerini daha önce büyük ölçüde bağımlı oldukları Çin’den çeşitlendirmek için gösterdikleri çabadan yararlanmayı umuyor.
Hindistan hükümeti, akülü araçlar, elektronik, yarı iletkenler ve ilaç gibi çeşitli sektörlerden üreticileri çekmek için milyarlarca dolarlık teşvik ve vergi indirimi sağladı. Hükümet ayrıca üretim hedeflerini desteklemek için yol yapımından yeni havaalanları kurmaya kadar ülkenin altyapısını iyileştirmek üzere büyük harcamalar yapıyor.
Hindistan ekonomisi dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarından daha hızlı büyüdü. Gayrisafi yurtiçi hasıla Aralık 2023 sonuna kadar olan üç çeyrekte %8’in üzerinde büyüdü ve hükümet ocak-mart çeyreğinde de benzer bir büyüme oranı beklenmekte.
İmalat ve istihdamdaki büyüme bu ay sonunda yapılacak seçimler öncesinde Modi’ye destek olurken, rapor girdi maliyetlerindeki artışa da dikkat çekti.
Şirketlerin pamuk, demir, makine aletleri, plastik ve çelik için ödediği yüksek fiyatlara işaret edilen raporda, “Tarihsel standartlara göre mütevazı kalmasına rağmen, maliyet baskıları son beş ayın en yüksek seviyesindeydi” denildi.
Bununla birlikte, şirketlerin bu maliyetleri müşterilere yansıtmakta isteksiz olduğu belirtildi: “Ücretlerini son bir yılın en düşük seviyesine çıkaran mal üreticileri için müşteriyi elde tutmak bir öncelik olmaya devam etti.”