ASYA

Hindistan, yaptırıma tabi Rus tanker devinden petrol alımını durdurdu

Yayınlanma

Bloomberg, Hindistan rafinerilerinin ABD’nin yaptırımların aşılmasını engellemek için oluşturduğu ikincil yaptırım mekanizmasından kaçınmak için Rusya’nın gemicilik ve taşımacılık devi Sovcomflot’un tankerleriyle taşınan petrolü almayı bıraktığını bildirdi.

Ajansa bilgi veren kaynaklar, rafinerilerin şirketle bağlantılı olmadığından emin olmak için her bir geminin sahipliğini incelediğini belirtti.

Bloomberg‘in Hindistan petrol endüstrisindeki duruma aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, sektör lideri devlete ait Indian Oil de dahil olmak üzere hem özel hem de devlete ait rafineriler Sovcomflot tarafından teslim edilen petrolü kabul etmeyi durdurdu.

Kaynaklara göre rafineriler, Sovcomflot ya da başka bir yaptırım uygulanan kuruluşla bağlantılı olmadığından emin olmak için her tankerin ayrıntılarını inceliyor.

ABD , geçen sonbahardan bu yana varil başına 60 dolarlık tavan fiyatı ihlal ettikleri gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den çok sayıda şirket ve onlarca tankere yaptırım uygulamıştı.

Hindistan’da Sovcomflot ile çalışmayı ilk reddeden Reliance Industries oldu, bu konudaki bilgiler bu haftanın başında ortaya çıktı.

Yüzde 49’u Rosneft’e ait olan Nayara Energy de Sovcomflot’tan petrol alımını durduranlar arasında yer alıyor.

Buna ek olarak, Hintlilerin Rus petrolü taşıyan diğer tankerlerden de şüphelendikleri görülüyor. Bloomberg, ocak ayında Baltık’taki Primorsk limanından Ural petrolü yükleyen iki tankerin yaklaşık dört haftadır Hindistan’ın batı kıyısı açıklarında olduğunu ve boşaltma işleminin ne zaman gerçekleşeceğine dair bir işaret olmadığını aktardı.

Söz konusu tankerlerden biri Maltalı bir şirkete, diğeri ise Yunanlı bir şirkete ait.

Washington, Şubat 2022’de Sovcomflot’a mali yaptırımlar uygulamıştı. Ancak geçen ayın sonlarında önlemler sıkılaştırıldı; şirket ve onunla bağlantılı 14 tanker de yaptırımlara tabi tutuldu.

Sovcomflot, bu kısıtlamaların ‘iş yapma konusunda ek operasyonel zorluklar yarattığını’ itiraf bildirmişti.

Şirketin açıklamasında, “Faaliyetlerimiz jeopolitik faktörlerden ve hasım ülkelerin yasa dışı olarak uyguladığı yaptırımlardan etkileniyor. Şirket, ortaya çıkan zorlukların üstesinden gelmeye yönelik sistematik çalışmalar yürütmektedir,” ifadelerine yer verilmişti.

Rusya ile Hindistan arasındaki petrol pazarlığını kim kazanacak?

Çok Okunanlar

Exit mobile version