ASYA

Hint okyanusunda Çin ile çatışma senaryosu

Yayınlanma

Reuters haber ajansı “Hint Okyanusu bir Tayvan savaşında neden Çin’in Aşil topuğu olabilir?” başlıklı bir analiz haber yayımladı. Ajansa konuşan “Batı ve Asya başkentlerindeki dört elçi ve sekiz analist”e göre Çin’in Hint okyanusundaki “kalıcı zayıflığı” düşmanlarına petrol taşıyan gemileri batırmak dâhil bir dizi avantaj sunuyor.  

Küresel ticaretin can damarlarından olan ve Çin’e giden petrol tankerlerinin Hint okyanusundan geçen rotası Batılı analistlerin Tayvan savaş senaryosuna konu oldu. Buna göre olası bir Tayvan savaşında Çin’i caydırmak veya yıpratmak için Çin’in hint okyanusundaki kalıcı zayıflığı hasımları tarafından avantaja çevrilebilir.

Reuters ajansının isimlerini açıklamadan görüşünü aldığı “Batı ve Asya başkentlerindeki dört elçi ve sekiz analist”e göre Çin’in Hint okyanusundaki “kalıcı zayıflığı” Çin’in düşmanlarına,  Rusya’nın Ukrayna’daki savaşındaki gibi uzun süreli bir çatışmada, tırmandırıcı seçenekler sunuyor.

Günde yaklaşık 60 adat petrol yüklü gemi Basra Körfezi’nden Çin’e doğru açılıyor. Afrika ve Brezilya’dan Çin’e giden tankerler de Hint okyanusundan geçmek zorunda. Reuters ajansına konuşan analistlere göre bu durum olası bir savaşta Çin’in aleyhine kullanılabilir. Analistlere göre Hint okyanusunda Çin ordusunun koruma gücünden yoksun olan bu tankerler ABD’nin hakim olduğu bu deniz sahasında batırılabilir.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde güvenlik uzmanı olan David Brewster bu görüşü paylaşıyor. Brewster, büyük bir savaşta Hint Okyanusu’ndaki Çin petrol tankerlerinin “kendilerini çok savunmasız bulacakları” yorumunu yapıyor.

Avusturalyalı güvenlik uzmanı,  “Çin donanma gemileri Hint Okyanusu’nda kapana kısılacak. Hava desteği ya çok az olacak ya da hiç olmayacak. Çünkü (Çin’in) güvenebileceği kendi üsleri ya da tesisleri yok” diyor.

Reuters’in konuştuğu analistlerin üzerinde durduğu senaryolar Tayvan ya da Doğu Asya’nın başka bir yerinde Çin’le yaşanacak bir çatışmanın nasıl gelişebileceği ve genişleyebileceği üzerine şekilleniyor. Bu senaryolar; Çin gemilerine yönelik taciz ve engelleme operasyonlarından Çin donanma gemilerini bölgeye yönlendirmeye, ablukaya ve ötesine kadar uzanıyor.

Üç analiste göre geniş çaplı bir savaşta 2 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip tankerlerin batırılması, geçen yüzyılda savaşçıların düşmanlarının ekonomik kaynaklarını hedef aldığı deniz harekatlarını hatırlatıyor. Yorumculara göre bu seçenekler Çin’i harekete geçmekten caydırmak ya da daha sonra Tayvan’a yönelik bir işgalin maliyetini arttırmak için kullanılabilir.

Reuters’a konuşan analistler, Çin ordusunun Hint Okyanusu ticaret yollarını koruyacak hava ve deniz gücünden yoksun olduğunu ve bu nedenle Pekin’in Tayvan üzerinde uzun süreli bir savaşı sürdürmesinin zor olduğu görüşünü savunuyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version