Çin teknoloji devi Huawei’nin son dönemde güçlü satış rakamlarına ulaşan akıllı telefon lansmanları Çin’in çip tedarik zincirindeki ilerlemelerin işaretleri açısından yakından izlenirken, şirket aynı zamanda Pekin’in işletim sistemlerinden araç içi yazılımlara kadar teknolojide kendi kendine yeterlilik vizyonu için hayati önem taşıyan sektörlerde de uzmanlık geliştirdi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçen yıl ÇKP politbürosuna, ABD’nin gelişmiş çip ve diğer bileşenlerin ihracatını kısıtlaması nedeniyle Çin’in işletim sistemlerini ve diğer teknolojileri “mümkün olan en kısa sürede” yerelleştirmek için zorlu bir mücadele vermesi gerektiğini söylemişti.
Huawei tarafından geliştirilen OpenHarmony, Çin’de “ulusal işletim sistemi” olarak yaygın bir şekilde tanıtılıyor.
ABD’li bir savunma politikası grubu olan Jamestown Vakfı’nda yardımcı araştırmacı Sunny Cheung, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Bu stratejik hamle, yerel ürünler ilgi gördükçe, Android ve Windows gibi Batılı işletim sistemlerinin Çin’deki pazar payını muhtemelen aşındıracaktır” dedi.
Araştırma şirketi Counterpoint, 2024’ün ilk çeyreğinde Huawei’nin HarmonyOS işletim sisteminin şirket içi versiyonunun Apple’ın iOS’u geçerek Android’in ardından Çin’de en çok satan ikinci mobil işletim sistemi haline geldiğini söyledi. Çin dışındaki akıllı telefonlarda piyasaya sürülmedi.
Huawei’nin tüketici iş grubu başkanı Richard Yu, geçen hafta bir geliştirici konferansının açılışında “Harmony, Çin’in cihazlarının geleceği için güçlü bir temel işletim sistemi yarattı” dedi.
Kendi kendine yeterlilik
Huawei Harmony’yi ilk kez Ağustos 2019’da, Washington’un sözde güvenlik endişeleri nedeniyle ticari kısıtlamalar getirmesinden üç ay sonra tanıttı. Huawei, ekipmanlarının bir risk oluşturduğunu reddediyor.
O zamandan bu yana Çin, kendi kendine yeterlilik çabalarını hızlandırdı, ana kod paylaşım merkezi Github’dan koptu ve yerel bir sürüm olan Gitee’yi destekledi.
Çin 2014 yılında devlet bilgisayarlarında Windows kullanımını yasakladı ve artık çoğunlukla Linux tabanlı işletim sistemleri kullanıyorlar.
Başkanının bu ay yaptığı açıklamaya göre Microsoft, gelirinin yalnızca %1,5’ini Çin’den elde ediyor.
Başlangıçta açık kaynaklı bir Android sistemi üzerine inşa edilen Huawei, bu yıl Çin’in uygulama ekosistemini dünyanın geri kalanından daha da ayıran bir hareketle, artık Android tabanlı uygulamaları desteklemeyen HarmonyOS’un ilk “saf” sürümünü piyasaya sürdü.
Huawei 2023 yıllık raporunda, OpenHarmony’nin geçen yıl akıllı cihazlar için en hızlı büyüyen açık kaynaklı işletim sistemi olduğunu, 70’ten fazla kuruluşun buna katkıda bulunduğunu ve finans, eğitim, havacılık ve endüstri alanlarında 460’tan fazla donanım ve yazılım ürünü üretildiğini söyledi.
Reuters’in ziyaret ettiği Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Charlie Cheng, açık kaynak haline getirmenin amacının Android’in kullanıcılar için lisans maliyetlerini ortadan kaldırmadaki başarısını tekrarlamak ve şirketlere kendi ürünleri için özelleştirilebilir bir sıçrama tahtası sağlamak olduğunu söyledi.
“Harmony kesinlikle ana akım bir işletim sistemine dönüşecek ve dünyaya iOS ve Android’in yanı sıra yeni bir işletim sistemi seçeneği sunacak” dedi.
Google, Apple ve Microsoft yorum taleplerine yanıt vermedi.
Analistler, Çin’in daha önceki büyük açık kaynak projeleri oluşturma çabalarının geliştiriciler arasında ilgi çekmekte zorlandığını, ancak Huawei’nin büyüyen akıllı telefon pazar payı ve daha geniş bir ekosistem geliştirmek için yaptığı ekstra çalışmaların Harmony’ye bir avantaj sağladığını söyledi.
Huawei’den Yu bu ay yaptığı açıklamada, akıllı telefonlar, saatler ve araba sistemleri de dahil olmak üzere 900 milyondan fazla cihazın HarmonyOS üzerinde çalıştığını ve 2,4 milyon geliştiricinin ekosistemde kodlama yaptığını söyledi.
Araştırma firması Canalys’in analistlerinden Emma Xu, Reuters’a, “OpenHarmony’nin daha fazla zamana ve yinelemeye ihtiyacı olacak ki bu geliştiriciler OpenHarmony ile çalışma konusunda kendilerine daha fazla güvenebilsinler,” dedi ve ekledi: “Ancak HarmonyOS’un elde ettiği itibar, davranış ve güven kesinlikle olumlu bir etki yaratacaktır.”