Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), cumartesi günü ABD ve Güney Kore’ye bir uyarı olarak ve yeni kurulan Füze Genel Bürosu altındaki özel birimlerin hazır olup olmadığını test etmek için bir Hwasong-15 kıtalararası balistik füze (ICBM) testi gerçekleştirdi.
Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) pazar günü, “düşman güçlere karşı ölümcül nükleer karşı saldırı kapasitesinin” kanıtladığını kaydederek “ABD ve Güney Kore’nin askeri tehditleri göz ardı edilmeyecek kadar ciddileşiyor” ifadelerini kullandı.
Ülke lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, pazar günü KCNA tarafından yayınlanan ayrı bir açıklamada Seul ve Washington’u “düşmanlığa” karşı “ezici bir tepki” konusunda uyarmıştı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, Güney Kore savaş uçakları ve bir B-1B bombardıman uçağına eşlik etmek için Amerikan F-16 savaş uçaklarıyla birlikte uçtuğunu söyledi.
Açıklamada, “ABD’nin Kore Yarımadası’na genişletilmiş caydırıcılık varlıklarının zamanında ve anında konuşlandırılması yoluyla göstermeyi amaçlayan eğitim” ifadelerine yer verildi.
Güney Kore’den yapılan ortak uçuş haberi ardından 20 Şubat 2023’te sabahı 06:59 ve 07.04’de KDHC’nin Güney Pyongan Eyaletindeki Sukchon bölgesinden Doğu Denizi’ne doğru kısa menzilli balistik füze fırlatıldığı belirlendi. Kore Halk Ordusu’na ait topçu birliklerinin, atış tatbikatları sırasında 600 mm çoklu roketatardan iki el ateş ettiği ve sırasıyla roketlerin 395 km ve 337 km uçuş gerçekleştirdiği kaydedildi.
Geliştirilen caydırıcı unsur: Hwasong-15 (KN-22)
Cumartesi günü Pyongyang Uluslararası Havaalanından KST ile 17.22’de fırlatılan ve Japon Doğu Denizi sınırları içerisindeki 989 km uzaktaki uluslararası sularda belirlenen bir hedefi isabetli şekilde vuran füzenin maksimum performansa ulaştığı bildirildi. Füzenin yaklaşık 5,768 km yükseklikte toplam 66 dakika uçuş ile yeni bir rekor kırdığı kayıtlara geçti.
KDHC, Hwasong-15’i 2017’den bir süre önce geliştirmeye başladı. ABD istihbarat topluluğu, ilk testinden önce Hwasong-15’in geliştirilmesinden haberdar olduğunu ve tasarımın tamamen Hwasong-14 ve Hwasong-12 füze tasarımları ile ortak olduğuna işaret etmişti.
28 Kasım 2017’de ilk kez test edilen Hwasong-15 53 dakika boyunca uçarak maksimum 4.500 km yüksekliğe ve 960 km menzile ulaşmıştı.
Hwasong-15 ilk kez 28 Kasım 2017’de Pyongyang’ın 30 km kuzeyindeki bir bölgeden test edildiğinden motor ve fırlatma değerlerinde değişim olduğu ortaya çıktı. Füze ilk testinde 53 dakika boyunca uçarak maksimum 4.500 km yüksekliğe ve 960 km menzile ulaşmıştı. Böylece ateşlenen füzenin 10.000 km’ye kadar yol alabileceği ve Amerika Birleşik Devletleri kıtasını risk altında tutmayacağı raporlanmıştı.
Teknik gelişim süreci ve artan menzil
Füze, ilk aşamasında Hwasong-14’ün “Kore tarzı yüksek itiş gücü” motorlarından ikisini kullanıyor gibi görünse de Sovyet tasarımı RD-250 motorunun yerli olarak üretilmiş bir çeşidi olan Pektusan-B varyant motorları ile her biri 48 tonluk itme gücü uygulayan sisteme sahiptir.
Bu, Hwasong-14’e kıyasla kalkış itiş gücünü yüzde 170 (788 kN SL) oranında yükseltse de sistem üzerinde dümen motorları eksiktir. Yönlendirme motorlarının işlevi, ana motor üzerinde vektörler aracılığıyla sağlanıyor. 129 saniye sonrasında gerçekleşecek ikinci aşamanın takat tahriki tamamen belirsiz. İkinci aşamanın muhtemelen küçültülmüş bir Unha-3 varyantı motoru ile desteklenme ihtimali söz konusu. Bu değerler göz önüne alındığında her geçen gün geliştirilen motorlar ve füze teknolojisi ile ilk testten daha uzun bir menzile işaret ediyor. Pyongyang’dan yapılan açıklamalar, uçuş değerleri ve teknik bilgiler 13.000 km’lik bir menzili içeriyor.
Kaynak: N.Brügge
Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, cumartesi günü gerçekleşen test sonrasında verdiği demeçte, “hesaplamalara göre füzenin yaklaşık 14.000 km bir menzile sahip olabileceğini, bu durumda, tüm Amerika Birleşik Devletleri’nin menzili içinde olacağını” açıklayarak KDHC füze geliştirme sürecinin ilerlediğini teyit etmiş oldu.
Kim Yo-jong: Güçlü ve ezici tepki gösterilecek
Fırlatma ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “ABD’nin Kuzey Kore ile herhangi bir ön koşul olmaksızın angajmana girmeye hazır olduğunu” söyledi.
KDHC lideri Kim Jong-un’nun kız kardeşi ve Devlet İşleri Komisyon Üyesi olan Kim Yo-jong’dan ise sert açıklamalar geldi.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyon Üyesi Kim Yo-jong
Kim, Washington’un Pyongyang’a karşı düşmanca bir politikası olmadığına dair defalarca verdiği güvencelere asla güvenmediklerini belirterek, “Yetki üzerine, düşmanın her hareketini izleyeceğimiz ve çok güçlü ve ezici bir yanıt vereceğimiz konusunda uyarıyorum” ifadelerini kullandı.
Güney Kore konusundaki tutumlarına da değinen Kim, “kıtalararası füzelerin Seul’ü hedef almayacağı” konusunda güvence verirken, KDHC liderliğinin “hala diyaloga girme niyeti olmadığını” da sözlerine ekledi.
Güney Kore hükümeti “nükleer silah” konusunda hız kazanmak istiyor
Güney Kore iktidarındadaki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) yapılan açıklamada, Pyongyang’ın “askeri provokasyonlarına devam etmesi halinde Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını edinmesinin hızlanacağı” konusunda uyarıda bulunuldu.
Parti sözcüsü Chung Jin-suk’un açıklamalarında, “Kuzey Kore’nin nükleer silahları konusunda net bir seçeneğimiz var. Önce somut bir nükleer caydırıcılık sağlamalıyız” dedi.