AMERİKA

IMF: ABD ekonomisine yönelik riskler artacak

Yayınlanma

Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni değerlendirmesinde ABD’nin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin bu yılın sonuna kadar hızlanacağını tahmin etti.

Ülkenin GSYİH’si geçen yıl yüzde 2,5 büyürken, bu yıl 2,6’lık bir artış bekleniyor.

IMF’nin tahminlerine göre ABD, fiili üretim ve istihdam artışının ‘pandemi öncesi’ tahminleri aştığı tek G20 ülkesi.

Kurum, Fed’in hızlanan enflasyonla mücadelesinin ara sonuçlarını başarılı olarak değerlendiriyor. Göstergenin 2025 ortasına kadar hedeflenen yüzde 2’ye dönmesi bekleniyor.

Aynı zamanda, bu dinamikleri sağlayan sıkı maliye politikası, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğini henüz ciddi şekilde etkilemedi.

Tüketici harcamalarının, yatırımların ve ihracatın genişlemesi buna katkıda bulunmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, ulusal borçtaki artışın devam etmesi ve yeni ticaret kısıtlamalarının getirilmesi nedeniyle önümüzdeki yıl GSYİH büyümesinde bir miktar yavaşlama olması mümkün.

Fonun bir yıl önce yayımlanan son raporunda, Amerikan ekonomisinin büyümesi 2023’te yüzde 1,7 ve 2024’te yüzde 1 olarak öngörülmüştü.

Aslında bir anlamda ülke son yıllardaki krizlerin üstesinden gelmeyi çoktan başardı; üretim ve istihdam 2019’da, yani Kovid-19’un yayılmasından, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinden ve Gazze savaşından önce beklenenden daha hızlı artıyor.

IMF, toparlanmanın hızı ve ‘kalitesi’ açısından başka hiçbir G20 ülkesinin ABD ile rekabet edemeyeceğini belirtiyor.

IMF, yakın gelecekte bu dinamiklerin devam etmesinin beklenmesinin, Mart 2022’de başlayan para politikasının hızlı ve kararlı bir şekilde sıkılaştırılmasıyla açıklandığını öne sürdü.

ABD’de faiz oranı şu anda yıllık yüzde 5,25 ila 5,5 ile 20 yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesinde. IMF’ye göre hedef enflasyon oranına (yüzde 2) 2025 yılı ortalarında ulaşılabilecek.

Sıkı para politikasına rağmen sürdürülebilir büyümenin korunması da ABD’yi diğer gelişmiş ülkelerden ayırıyor; örneğin Avro bölgesi ülkeleri şimdiye kadar ‘ortak’ hedeflerle enflasyon risklerini dengelemekte başarısız oldu.

IMF’nin tahminlerine göre, ABD ekonomisi şu anda tüketici harcamalarındaki genişleme (ücret artışındaki yavaşlamaya rağmen), sabit varlıklara yapılan yüksek yatırım seviyesi ve aktif ihracat nedeniyle büyüyor.,

Fed’in güncellenmiş tahmininde GSYİH’nin bu yıl yüzde 2,1 ve gelecek yıl yüzde 2 oranında büyüyeceği varsayılıyor.

IMF’ye göre ülke için ana riskler, ulusal borcun aşırı artması. Uzun vadeli tahmin, mevcut mali politikanın sürdürülmesi halinde 2032 yılına kadar ulusal  borcun GSYİH’nin yüzde 140’ından fazla olacağını varsayıyor.

IMF’nin önerdiği tedbirler arasında vergilerin bir kısmının artırılması da yer alıyor.

Başkanlık seçimleri öncesinde, her iki parti için de temel konulardan biri gelir vergisi oranının akıbeti olmaya devam ediyor: Cumhuriyetçilerin oranı düşürmek, Demokratların ise artırmak istediği biliniyor.

Önümüzdeki yıllarda ekonominin büyüme hızı üzerinde baskı yaratmaya devam edecek bir diğer konu da IMF raporunun ‘ticaret kısıtlamalarının genişletilmesi’ olarak adlandırdığı konu.

Burada yatırım ve emtia akışını engelleyen bariyerlerin yanı sıra kendi üreticilerine yönelik aşırı teşvikler öne çıkıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version