Amerika
IMF, ABD için tahminlerini yükseltti

IMF, 2025 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,3 olarak revize etti. ABD’nin güçlü ekonomik performansı bu artışta belirleyici olurken, Almanya ve Fransa gibi büyük ekonomilerdeki zayıflık tahminleri aşağı çekti. IMF, korumacı politikaların ticaret akışlarını bozabileceği konusunda uyardı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 17 Ocak’ta yayımladığı raporda, ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyümesinin Almanya, Fransa ve diğer büyük ekonomilerdeki GSYİH tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonları dengelediğini belirterek, 2025 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,3 olarak açıkladı.
2026 yılı için de aynı büyüme oranı öngörüldü. Raporda, dünya genelinde enflasyonun 2025’te yüzde 4,2’ye, 2026’da ise yüzde 3,5’e düşmesi bekleniyor. Bu durum, para politikalarının normalleşmesi ve son yıllardaki küresel istikrarsızlıkların sona ermesi için zemin hazırlayabilir.
Bununla birlikte, IMF, küresel ekonomik büyüme oranının 2000-2019 yılları arasındaki yüzde 3,7’lik ortalamanın altında kaldığını ve ülkeleri, ticaret ortaklarına zarar verebilecek ve misilleme riskini artırabilecek tek taraflı önlemlerden (gümrük vergileri, tarife dışı engeller veya sübvansiyonlar) kaçınmaya çağırdı.
IMF’nin Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, “Korumacı politikalar, örneğin yeni bir gümrük vergisi dalgası, ticaret çelişkilerini artırabilir, yatırımları azaltabilir, piyasa etkinliğini düşürebilir ve ticaret akışlarını bozarak tedarik zincirlerini yeniden sekteye uğratabilir,” dedi.
Fon, bu tür önlemlerin hem kısa vadede hem de orta vadede büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Farklılaşan eğilimler
Diğer yandan IMF, ABD’de işgücü piyasasının yüksek aktivitesi ve artan yatırımlar sayesinde 2025 yılı için GSYİH büyüme tahminini yüzde 2,7’ye yükseltti. Bu oran, ekim tahmininden 0,5 puan daha yüksek.
Ancak, 2026 yılında ABD ekonomisinde büyümenin yüzde 2,1’e yavaşlaması bekleniyor. Buna karşılık, avro bölgesi için büyüme tahmini 2025 yılında yüzde 1,0’a (yüzde 0,2 puan düşüş), 2026 yılında ise yüzde 1,4’e (yüzde 0,1 puan düşüş) revize edildi. Bu düşüşün nedeni, üretim sektöründeki zayıflık ve artan siyasi-ekonomik belirsizlik olarak açıklandı.
Gourinchas, ABD ile Avrupa arasındaki büyüme farkının yapısal faktörlerden ve ABD’deki daha dinamik üretkenlik artışından kaynaklandığını ifade etti. Özellikle teknoloji sektöründe gözlenen bu dinamizm, iş ortamının iyileştirilmediği ve sermaye piyasalarının geliştirilmediği sürece devam edecek.
Almanya için 2025 yılı büyüme tahmini, ekim ayında belirtilen yüzde 0,8’den yüzde 0,3’e indirildi. 2026’da ise bu oran yüzde 1,1’e yükselmesi bekleniyor, ancak bu da önceki tahminin 0,3 puan altında. Fransa için 2025 yılı tahmini yüzde 1,1’den yüzde 0,8’e, 2026 yılı için ise yüzde 1,3’ten yüzde 1,1’e düşürüldü.
Bunun yanı sıra IMF, kasım ayında Pekin’in açıkladığı mali destek önlemlerinin ardından Çin’in 2025 yılı büyüme tahminini 0,1 puan artırarak yüzde 4,6’ya, 2026 yılı için ise 0,4 puan artırarak yüzde 4,5’e yükseltti.
Buna karşın, Ortadoğu ve Orta Asya için tahminler 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde 3,9 olarak yüzde 0,3 puan düşürüldü. Bu düşüş, özellikle Suudi Arabistan’ın gönüllü petrol üretim kesintilerinden kaynaklanıyor.
IMF, işgücü piyasalarının soğuması ve enerji fiyatlarının düşmesiyle enflasyonun daha da azalmasını bekliyor. Ancak gümrük vergilerinin getirilmesi halinde enflasyonist baskıların artabileceği ve bunun yüksek faiz oranlarının devamına yol açabileceği konusunda uyardı.
Baş Ekonomist Gourinchas, “Pandemi sonrası yaşanan enflasyon sıçramasının hemen ardından yeniden enflasyonist baskıların oluşması, enflasyon beklentilerinin kontrolünü kaybetme riski yaratabilir. Bu, daha esnek ve proaktif bir para politikası gerektirebilir,” değerlendirmesini yaptı.