RUSYA

IMF, Rusya ekonomisinde ‘yavaşlama’ öngördü

Yayınlanma

IMF, 2025’ten itibaren Rusya ekonomisinin büyüme hızının neredeyse üç kat yavaşlayacağını ve uzun vadede bu gerilemenin devam edeceğini öngördü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistlerine göre, 2025’ten itibaren Rusya’nın gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranı neredeyse üç kat yavaşlayacak ve sonraki yıllarda da bu düşüş devam edecek.

Tahminlere göre, Rusya ekonomisi bu yıl yüzde 3,6, gelecek yıl ise yalnızca yüzde 1,3 oranında büyüyecek. IMF’nin ekim ayı tahmininde, 2029 yılına kadar büyüme oranının yüzde 1,2’ye kadar düşeceği öngörülüyor.

IMF verilerine göre, Rusya gelecek yıl gelişmiş ülkelerin ortalamasına kıyasla üçte bir oranında (yüzde 1,8), gelişmekte olan ülkelerden ise (yüzde 4,2) üç kat daha yavaş büyüyecek.

Ülke ekonomisi, Çin’in büyüme hızının 3,5 kat gerisinde kalacak (Çin için yüzde 4,5 büyüme öngörülüyor) ve Hindistan’ın beş kat gerisinde (yüzde 6,5) büyüme performansı sergileyecek.

IMF, Rusya’daki “sert yavaşlamanın” nedenini özel tüketim ve yatırım büyümesindeki düşüşün yanı sıra, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2,5 milyon olarak tahmin ettiği işgücü açığına bağlıyor.

Ayrıca fon, petrol fiyatlarının bu yıl varil başına ortalama 81,29 dolardan, gelecek yıl 72,84 dolara düşeceğini tahmin ediyor.

2022’de, Rusya’nın GSYİH’si yalnızca yüzde 1,2 oranında düştü; bu, hükümetin başlangıçta öngördüğünden beş kat daha azdı.

2023’te Rosstat, durgunluğu tamamen telafi eden bir büyüme kaydetmeye başladı: Resmi istatistiklere göre geçen yıl ekonomi yüzde 3,6 büyüdü ve bu yılın ocak-ağustos döneminde yüzde 4,2 arttı.

Bloomberg Economics‘in Rusya ekonomisti Aleksandr İsakov, ekonominin “mali teşvikler” tarafından desteklendiğini belirtiyor.

2022–24 dönemi için hükümet, savunma sanayii şirketlerine büyük miktarda para aktararak ve savaşa katılmayı kabul eden sözleşmeli askerlere cömert ikramiyeler dağıtarak milli bütçesi altında yaklaşık 20 trilyon ruble harcadı.

Ancak İsakov, bu mali teşviklerin etkisinin zirveye ulaştığına inanıyor: İnşaat ve taşımacılık navlun ciroları 2024’ün başından itibaren durgunlaşmaya başladı ve askeri üretim artmaya devam etse de bu artış sivil endüstrilerdeki düşüşü zar zor dengeleyebiliyor.

Öte yandan Finlandiya Bankası Gelişmekte Olan Ekonomiler Enstitüsü (BOFIT) uzmanları, büyümenin sürdürülebilmesi için yatırıma ihtiyaç olduğunu, ancak Moskova’nın yalnızca savaşla doğrudan bağlantılı sektörlere öncelik vermeye kararlı olduğunu vurguluyor.

Chicago Üniversitesi profesörü Konstantin Sonin ise, “Askeri üretime yapılan yatırımlar ve aynı anda piyasa kurumlarının dağıtılması, ekonomiyi kısa vadede güçlendirebilir, ancak uzun vadede Rusya’nın iktisadi kalkınma beklentilerine karşı adeta bir saatli bombaya dönüşüyor,” diyor.

Rusya ekonomisinin geleceği

Çok Okunanlar

Exit mobile version