Uluslararası Para Fonu (IMF) önümüzdeki yıllarda küresel ekonomiye ilişkin son görünüm raporunu yayınladı. IMF, geçen yılki karamsar resesyon beklentilerinin tersine, ihtiyatlı da olsa daha iyimser bir tablo çiziyor.
IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Raporu, küresel büyümenin bu yıl %3 olacağını öngörüyor. Bu, Nisan ayında öngördüğünden 0,2 puan daha yüksek ama geçen yılki %3,5’lik küresel büyümeden daha az.
IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, ‘Küresel Ekonomi Yolunda Ama Henüz Tehlike Geçmiş Değil’ başlıklı blog yazısında, “Umarım enflasyonun gerilemeye başlamasıyla birlikte 2021’de başlayan enflasyonist döngünün son aşamasına girmişizdir. Fakat umut bir politika değildir ve bu dokunuşun hayata geçirilmesi oldukça zor olabilir,” dedi.
IMF, dünya genelinde enflasyonun temelinde daha kötümser bir yol görüyor. Gourinchas düzenlediği basın toplantısında, “Para politikası şimdiden ekonomik faaliyetlerden bir parça koparıyor,” dedi. Faiz ödemelerinde artış ile birlikte kredilerdeki daralmayı ve ‘ekonominin soğuduğuna dair işaretler’ gördüklerini kaydeden ekonomist, bunların ‘enflasyon baskılarının azalmasına yardımcı olacağını’ öne sürdü.
Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyonun gelecek yıl Nisan ayında beklenenin 0,4 puan üzerinde %4,7 olacağı tahmin ediliyor.
Bu arada, ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ekonomilerde çekirdek enflasyon sabit kalmaya devam edecek. IMF, bu ölçütün 2023 yılında yıllık ortalama %5,1 oranında kalmasını, gelecek yıl ise %3,1’e gerilemesini bekliyor.
IMF’ye göre işgücü piyasasındaki gelişmeler enflasyonun ne kadar hızlı gerileyebileceğini belirleyecek. IMF, reel ücretlerin yıllardır kaybettiği zemini geri kazanmasını bekliyor. Bu ‘sevindirici bir gelişme’ olarak görülüyor fakat enflasyonun ekonomiye bu sayede ‘daha fazla yerleştiği’ iddia ediliyor.
Gourinchas blogunda yazdığı yazıda, “Firmaların ortalama kâr marjları son iki yılda güçlü bir şekilde arttığı için, reel ücretlerdeki toparlanmayı bir ücret-fiyat spiralini tetiklemeden karşılayacak alan olduğundan eminim. Büyük ekonomilerde enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde sabitlenmesi ve ekonominin yavaşlamasıyla birlikte, piyasa baskıları işgücü maliyetlerinden fiyatlara geçişin kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır,” dedi.
Gourinchas, “Enflasyona yönelik riskler artık daha dengeli ve çoğu büyük ekonominin politika faizlerinde ek büyük artışlara ihtiyaç duyma olasılığı daha düşük,” diye ekledi.