İngiltere, Ukraynalı askerlerin doğrudan kendi ülkelerinde eğitim alması için askeri eğitmen göndermeyi planlıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu yılın başlarında Batılı liderler arasında Ukrayna’ya NATO askerlerinin gönderilmesini öneren ilk isimdi.
Ancak, yoğun tartışmaların ardından bu girişim sonuçsuz kaldı. Yine de İngiliz askeri eğitmenler, Ukrayna ordusu askerlerine yerinde eğitim vermek üzere yakında Ukrayna’ya gidebilir.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki kişinin The Times‘a verdiği bilgiye göre, İngiliz askeri yetkililer Ukrayna’nın batısına küçük eğitmen grupları göndermeyi tartışıyor.
Bu sayede Ukraynalı askerlerin İngiltere’de eğitilmesi sırasında karşılaşılan bazı lojistik sorunların çözülebileceği ve maliyetlerin düşürülebileceği belirtiliyor. Eğitmenler, acemi askerleri doğu cephesine gönderilmeden önce yoğun bir temel eğitimden geçirecek.
Ukrayna’da cephede savaşan komutanlar, mayıs ayında başlayan seferberlik sırasında askere alınan bazı kişilerin temel savaş becerilerinden bile yoksun olduklarını ve savaşmaktan korktuklarını defalarca dile getirmişti.
Askerlerin yüzde 50 ila yüzde 70’inin cepheye ulaştıktan sonraki ilk birkaç gün içinde öldüğü ya da yaralandığı tahmin ediliyor.
The Times‘a konuşan bir İngiliz ordu kaynağı, İngiliz askeri üslerinde eğitim vermek yerine eğitmenleri Ukrayna’ya göndermenin “bizim için daha ucuz, onlar için daha faydalı” olacağını söyledi.
Kaynak, şöyle devam etti: “Orada [eğitimi] daha hızlı yapabiliriz ve eğitim cephe hattından çok uzakta, ıssız bölgelerde yapılacağından risk oldukça düşük olur.”
Ukraynalı bir askeri kaynağa göre, eğitim ülkesini değiştirmek diğer ülkelere ve Rusya’ya “güçlü bir askeri ve siyasi mesaj” gönderecek.
Bu aynı zamanda NATO’nun askeri altyapısının Ukrayna’da “fiilen” konuşlanmasının başlangıcı olacak ve “güçlü bir caydırıcı” etki yaratacak. Aynı kaynak, Ukraynalı askerlerin İngilizlerle savaş deneyimlerini paylaşabileceğini, İngilizlerin de çatışma sırasında geliştirilen yeni silahları test edebileceğini ifade etti.
Planın hazırlık aşamasında olduğuna dair haberler, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer arasındaki üçüncü görüşmenin ardından geldi.
Zelenskiy, temmuz ayında Londra’da yeni kurulan kabineyle görüşmüş, eylül ayında ABD’de BM Genel Kurulu’nda Starmer ile bir araya gelmişti.
Perşembe günü ise yeni görüşmeler için 10 Downing Street’e geldi. Zelenskiy, dört büyük Avrupa ülkesini kapsayan gezisine, Almanya’daki Ramstein Üssü’nde Joe Biden’ın ev sahipliğinde yapılması planlanan Ukrayna temas grubu zirvesinin iptal edilmesinin ardından başladı.
Londra’daki toplantıya NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Starmer’ın ulusal güvenlik danışmanı Tim Barrow ve Genelkurmay Başkanı Amiral Anthony Radakin de katıldı.
Yardımcılarının “Bay Ukrayna” olarak hitap ettiği Healey, bir ay önce Ukrayna hava savunma sistemine bu yıl 650 çok amaçlı füze tahsis edilmesi ve Ukrayna ordusu için Interflex Operasyonu eğitim programının genişletilmesi planını duyurmuştu.
Şu ana kadar 45 bin Ukraynalı asker İngiliz eğitmenler tarafından eğitildi ve program 2025 yılına kadar devam edecek. Ancak Healey, eylül ayında programın uygulanmasındaki “en büyük zorluğun” “Ukrayna’nın eğitim için asker sağlaması” olduğunu itiraf etmişti.
Savaşın başlamasından bu yana toplamda 100 binden fazla Ukraynalı asker, başta İngiltere, Polonya, Fransa ve Almanya olmak üzere yurtdışında askeri eğitim aldı.
Az sayıda İngiliz askeri eğitmen hâlihazırda Ukrayna’ya gitmiş durumda. The Times, bu eğitmenlerin Ukraynalılara tıbbi bakım konusunda eğitim verdiğini, ancak bu görevin detaylarının gizli tutulduğunu belirtti.