Ortadoğu
Irak, İran gazına alternatif arayışında: Katar ve Umman seçeneği masada

Reuters’ta yer alan habere göre ABD’nin Irak’ın İran’dan elektrik ithalatını engelleme kararı almasının ardından Bağdat yönetimi, Washington’un benzer bir adımı doğalgaz ticareti için de atması ihtimaline karşı Katar ve Umman’ı alternatif tedarikçiler olarak değerlendiriyor. Irak Devlet Güney Gaz Şirketi (SGC) Başkanı Hamza Abdul Baki, bu seçeneğin gündemde olduğunu belirtti.
Trump yönetimi, İran’a yönelik “maksimum baskı” kampanyası çerçevesinde, cumartesi günü 2018’den bu yana Irak’ın İran’a elektrik ödemesi yapmasına izin veren yaptırım muafiyetini kaldırdığını duyurdu. Ancak iki ülke arasındaki çok daha büyük ticaret hacmi doğalgazda bulunuyor.
Bağdat, Mart 2024’te beş yıllık bir uzatma anlaşması kapsamında İran’dan günlük 50 milyon metreküpe kadar doğalgaz tedarik ediyor. Iraklı enerji yetkililerine göre ülke, İran’dan ithal ettiği doğalgaz için yıllık 4-5 milyar dolar ödüyor.
Irak Elektrik Bakanı, İran’dan gaz ithalatının durması halinde ülkenin günlük 27 bin megavat olan elektrik üretiminin üçte bir oranında düşeceğini söyledi. Bu ihtimale karşı önlem almak amacıyla Irak, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolayabilecek yüzer bir terminal kiralamayı planlıyor.
SGC Başkanı Abdul Baki, “Bu önlem, İran gazının kesilme olasılığı nedeniyle alındı. Hükümet, Petrol Bakanlığı’nı alternatif kaynaklar bulmakla görevlendirdi” dedi.
Abdul Baki, LNG terminali için Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Breeze Investment (BI) ile mart ayı sonunda bir anlaşma imzalanacağını ve terminalin yıl ortasında faaliyete geçmesini beklediklerini belirtti. Terminal, Körfez’deki Havr ez-Zubeyr Limanı’nda konumlandırılacak ve 45 kilometrelik boru hattı aracılığıyla güneydeki Basra yakınlarında bir tedarik noktasına bağlanacak.
Terminalin, günlük en az 500 milyon fit küp (14 milyon metreküp) doğalgaz sağlayabileceğini söyleyen Abdul Baki, bunun İran’dan alınan gazın yaklaşık üçte birine denk geldiğini kaydetti.