AMERİKA

Irak işgalinin mimarları: Rusya’yla çatışmamanın yolu Ukrayna’ya yığınak

Yayınlanma

Irak işgalini başlatan savaş lobisinin etkin isimleri, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve eski ABD Savunma Bakanı Robert M. Gates, The Washington Post için ortak yazı kaleme aldı. “Zaman Ukrayna’dan Yana Değil” başlıklı yazıda Ukrayna savaşıyla ilgili kesin olan tek şeyin “savaş ve yıkımın devam edeceği” görüşü savunuldu. Zbigniew Brzezinski’nin ‘Ukraynasız Rus imparatorluğu olmaz’ tezine atıf yapılan makalede, Rusya lideri Vladimir Putin’in kendisine mesihi bir misyon biçerek yeniden Rus imparatorluğunu kurmaya çalıştığı öne sürüldü.

“Ukrayna darmadağın durumda”

Makalede Ukrayna’nın mevcut durumu şu şekilde resmedildi:

“Ukrayna’nın işgale verdiği yanıt kahramanca olmasına ve ordusu parlak bir performans göstermesine rağmen ülke ekonomisi darmadağın olmuş durumda. Milyonlarca insan ülkeden kaçtı. Ülkenin alt yapısı yok ediliyor ve hatırı sayılır büyüklükte tarım arazileri ile birlikte maden zenginliğinin ve endüstriyel kapasitenin çoğu Rusya’nın kontrolü altında.”

Ukrayna’nın neredeyse tamamen Batı’dan ve ABD’den gelen yaşam destek hatlarına bağlı olduğu tespiti yapılan makalede bu durumun yakın gelecekte “Batı’nın Ukrayna’ya ateşkes müzakeresi için baskı yapması” sonucunu doğuracağı belirtiliyor. Yazarlar, “Mevcut koşullar altında müzakere edilen herhangi bir ateşkes, Rus güçlerini, kendilerini hazır hissettiklerinde yeniden işgale devam edebilmeleri için güçlü bir konumda bırakacaktır. Bu kabul edilemez,” diyerek barış müzakerelerine karşı çıkıyor.

“Putin için yenilgi bir seçenek değil” 

Rus halkının savaştan zarar gördüğü ancak geçmişte çok daha kötülerine katlandığı anımsatılan makalede, “Putin için yenilgi bir seçenek değil” görüşü işlendi. Yazarlara göre Putin, ‘yazgısına varmak için’ sabırlı bir şekilde bekleyecek.

Kırım’ın ilhak edilmesi ile bir yıl önce başlayan “işgal” arasında 8 yıllık bekleme süresi olduğunu vurgulayan Rice ve Gaates’e göre Rusya, ilhak ettiği dört bölgeyi Ukrayna’ya geri veremez, 2023’te askeri başarı sağlanamazsa bu bölgeler gelecekteki saldırının başlangıç noktaları olacak.

Makalede, Rusya ile Ukrayna arasında bugün yapılacak bir uzlaşının Rus güçlerini sahada üstün konumda bırakacağı değerlendirmesi yapılıyor ve ABD’li eski bakanlar daha fazla silah yardımı çağrısında bulunuyor:

“Bu senaryoları engellemenin yolu, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya acilen Rusya’nın yeni saldırısını önleyip Ukrayna’nın doğusundaki Rus güçlerini püskürtmeye olanak sağlayacak miktarda yeterli askeri yardımını hızla artırmasından geçiyor.”

“Tankları Almanya versin”

ABD yapımı Abraham tanklarının sevkiyatında lojistik sorunlar olduğu öne sürülen makalede bu ihtiyacı Almanya’nın ve diğer NATO üyelerinin karşılaması gerektiğini belirtiliyor. Yine NATO müttefiklerinin insansız hava araçları ve uzun menzilli füzeleri Ukrayna’ya vermesi gerektiği görüşünü savunuluyor.

Condoleezza Rice ve Robert M. Gates’in makalesi, “Biden yönetiminin Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmeme kararlılığına katılıyoruz. Ancak cesaret almış bir Putin, bize bu seçeneği sunmayabilir. Gelecekte Rusya ile çatışmaktan kaçınmanın yolu, Ukrayna’nın işgalciyi püskürtmesine hemen yardım etmektir. Tarihin bize rehberlik etmesi gereken dersi budur. Bu ders çok geç olmadan alınması gereken aksiyonlara aciliyet katıyor,” cümleleriyle bitiyor.

Condoleezza Rice 2005 yılından 2009’a kadar ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Robert M. Gates ise 2006 ile 2011 yılları arasında ABD’nin savunma bakanıydı. 2017 yılında Irak savaşı nedeniyle pişmanlık hissetmediğini söyleyen Rice, Brookings Enstitüsü’ndeki bir toplantıda “Biz Irak’a demokrasiyi getirmek için değil, Saddam Hüseyin’i devirmek için gittik. Bu bir güvenlik sorunuydu” demişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version