ORTADOĞU

İran ve Suriye orduları arasında “direniş ekseni” işbirliği

Yayınlanma

Suriye Genelkurmay Başkanı Ali Mahmut Abbas Tahran’da İran Genelkurmay Başkanı Hüseyin Bakıri ile görüştü. İki ülkenin terörizme karşı ortak mücadelesinin ele alındığı toplantıda savunma alanında iki ülkenin işbirliğinin genişletilmesi üzerinde duruldu.

İran ve Suriye genelkurmay başkanları İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi. İki ülkenin askeri işbirliğinin genişletilmesi ve terörizmle mücadele konuları ele alındı. İran Genel Kurmay Başkanı Hüseyin Bakıri, silahlı kuvvetler arasındaki işbirliğinin iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğine model teşkil edebileceğini söyledi.

Suriye Genel Kurmay Başkanı Ali Mahmut Abbas İran’ın terörle mücadelede Suriye’ye verdiği destek için teşekkür etti. İki ülke arasında devam eden ortak koordinasyonun önemine vurgu yapan Abbas, Suriye’nin İran ordusunun farklı alanlardaki deneyimlerden faydalanmak istediğini dile getirdi.

Görüşmede iki ülkenin ortak askeri tatbikat yapması konusu da ele alındı.

Devrim muhafızlarıyla görüşme

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ile de görüşen Suriye Genel Kurmay Başkanı Abbas, bilimsel deneyimlerin paylaşılması yoluyla işbirliği seviyesini ileriye taşımanın önemine vurgu yaptı.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Selami, Suriye’nin terörizme karşı zaferinin “direniş ekseni”nin zaferi anlamına geldiğini söyledi. Taraflar İsrail’in Suriye’nin egemenliğini ihlal eden Suriye topraklarına yönelik askeri saldırılarını kınadı.

Tümgeneral Selami, siber, stihbarat ve elektronik savaş alanında İran’ın edindiği tecrübeleri Suriye ile paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.


İki ülke ilişkileri “stratejik”

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban da İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan ile Tahran’da görüştü. İkilinin görüşmesinde Suriye ve İran arasındaki ilişkilerin “stratejik” olduğuna vurgu yapıldı.

Suriye’ye hava savunma inşası

2011 yılından bu yana Suriye hava sahası İsrail jetleri tarafından yüzlerce kez ihlal edildi. İsrail ordusu “İran hedefleri” olarak kodladığı askeri bölgeleri milli güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle defalarca vurdu. Suriye elindeki imkanlarla bu saldırılara karşı koymaya çalışsa da İsrail çoğunlukla hedeflerine ulaştı. Rusya ise gelişmiş hava savunma sistemlerini İsrail saldırılarını durdurmak için aktif hale getirmedi. Amerikan Newsweek dergisi Ocak ayı başında  yayımladığı bir haberde ciddi mali kayba neden olan İsrail saldırılarını engellemek için İran’ın Suriye’ye hava savunması inşa ettiğini öne sürdü.

Newsweek’e göre; İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’in Suriye’ye saldırılarını önlemek için milyonlarca dolarlık yatırım yaptı ve bir hava savunma sistemi inşa ediyor. Çalışmalar, radar menzili 280 milden fazla olan Bawar – 373 karadan havaya füzelerini de kapsıyor.

İsrail, Suriye’den karayoluyla Lübnan’a uzanan yol üzerinden İran’ın Hizbullah’a silah transfer ettiğini öne sürüyor. Lübnan’ın güneyinde askeri konuşlanmasını yapan Hizbullah, Suriye savaşına aktif katılımı ve İran’dan aldığı destek sayesinde önemli bir aktör haline gelmiş durumda. İsrail, kendisini “direniş ekseni” olarak adlandıran İran, Suriye, Lübnan Hizbullahı ve Gazze’deki gruplar arasındaki bağları kopartmak için yoğun askeri ve diplomatik çaba sarfediyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version