İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, yakın ikili siyasi ve ticari ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Çin gezisinin ilk durağı olan Pekin’e ulaştı.
Sánchez X’te yayınlanan mesajında “Amacımız ikili ilişkilerin siyasi ivmesini korumak, ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek ve Çin’deki İspanyol kültürünü, eğitimini ve bilimini desteklemektir” dedi.
Sánchez Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından kabul edilecek ve ülkenin başbakanı Li Qiang ve yasama meclisi başkanı Zhao Leji ile görüşmelerde bulunacak.
Sánchez’in 9. İspanya-Çin Forumu’nun açılışını yapması ve 15 İspanyol ve 21 Çinli şirketten oluşan İş Danışma Konseyi’nin toplantısına katılması bekleniyor.
Sánchez daha sonra pazartesi akşamı Şanghay’a uçacak ve burada salı günü İspanya-Çin İş Toplantısının açılışını yapacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning geçen hafta düzenlediği basın brifinginde “Çin, Başbakan Sánchez’in ziyaretini ikili ilişkileri ilerletmek, üst düzey değişimler yoluyla karşılıklı güveni derinleştirmek ve yüksek kaliteli işbirliği yoluyla küresel zorlukları ele almak için bir fırsat olarak değerlendirmeye hazırdır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı eylül ayı başında yaptığı bir açıklamada Sánchez’in ziyaretinin çarşamba günü sona ereceğini belirtti.
Sánchez’in Çin ziyareti Avrupa Birliği (AB) ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi arasındaki ilişkiler açısından zor bir döneme denk geliyor.
Avrupa Komisyonu, Çinli firmaların “cömert devlet sübvansiyonlarından haksız yere faydalandığını ve fiyatlarını yapay olarak düşük tutmalarına izin verdiğini” iddia ederek temmuz ayında AB’nin Çin elektrikli araçlarına geçici gümrük vergisi uygulamasına karar vermişti.
AB üye ülkeleri ekim ayında bu tarifelerin kalıcı hale getirilip getirilmeyeceğini oylayacak.
Bu durum Pekin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulunmasına yol açtı.
Çin Ticaret Bakanlığı, “elektrikli araç endüstrisinin gelişim haklarını ve çıkarlarını ve küresel yeşil dönüşüm konusundaki işbirliğini korumak için” DTÖ anlaşmazlık çözüm mekanizmasına başvurduğunu söyledi.
Haziran ayında ise Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği’nden yapılan “ilgili domuz eti ve domuz eti yan ürünleri” ithalatına yönelik bir “anti-damping soruşturması” başlattığını açıkladı ki bu AB için hassas bir sektörde ticari kısıtlamaların önünü açan bir hamleydi.
Bloğun çiftçiler birliği COPA-COCEGA yaptığı açıklamada domuz eti sektörünün anti-damping uygulamalarında bulunduğunu reddederek Çin’in misillemesinden en çok İspanya, Hollanda, Danimarka, Almanya ve Belçika’nın etkileneceğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük domuz eti ihracatçısı olan İspanya, 2023 yılında Çin’e ithal ettiği domuz etinin yaklaşık %22’sini tedarik ederek 1,2 milyar Avro değerinde ticaret yaptı.
Norveç Başbakanı da Çin’i ziyaret edecek
Öte yandan pazartesi günü Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre da Çin ziyaretine başlayacak.
Norveç Şanghay Başkonsolosluğu tarafından Global Times’a gönderilen açıklamaya göre Başbakan Støre, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi tarafından düzenlenen bir etkinliğe ve Fudan Üniversitesi’ndeki bir etkinliğe katılacak. Støre’nin katılacağı özel bir etkinlik de Şanghay yakınlarındaki Doğu Çin’in Jiangsu Eyaletine bağlı Nantong’daki bir tersanede inşa edilen Norveçli bir şirkete ait geminin vaftiz töreni olacak.
Açıklamaya göre, Norveçli armatörlere ait elli beş gemi şu anda Çin’de inşa halinde ve bu gemilerin sayısı dünya genelinde 124’e ulaşmış durumda.
Norveç Başbakanı Støre, Konsolosluk açıklamasında, iklim ve yeşil değişim gibi önemli küresel konularda Norveç-Çin işbirliğini güçlendirme arzusuyla Çin’e seyahat etmeyi dört gözle beklediğini söyledi. Jeopolitik meseleler ve Norveç ile Çin’in farklı görüşlere sahip olduğu konular da ele alınacak.
Norveç tarafı somut işbirliği alanları olarak özellikle deniz ürünleri ihracatı, gemi yapımı ve denizcilik sektörlerinden bahsetti.
Norveç, Çin’i tanıyan ilk Batılı ülkelerden biri. Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre bu yıl Çin-Norveç diplomatik ilişkilerinin 70. yıldönümü.