DİPLOMASİ

İsrail, Ukrayna’ya füze saldırılarına karşı erken uyarı sistemi verdi

Yayınlanma

Ukrayna’daki İsrail Büyükelçisi Mihaylo Brodski, haftalık Zerkalo Nedeli gazetesine verdiği mülakatta, Ukrayna’nın İsrail’den Tzeva Adom olarak bilinen hava saldırılarına karşı erken uyarı sistemini teslim aldığını açıkladı.

Brodski, sürecin “aylarca” sürdüğünü ancak artık tamamlandığını belirterek, “Verdiğimiz sözleri yerine getirdik ve Ukrayna tarafına teslim etmemiz gereken her şeyi teslim ettik,” diye vurguladı.

Sistemin neden henüz çalışmadığı sorusuna Brodski, uygulamanın Ukrayna tarafının sorumluluğunda olduğunu söyleyerek, ilgili kurumlara danışılmasını önerdi.

Büyükelçiye ayrıca, Ukrayna’nın 1990’ların başında Amerikalılar tarafından transfer edilen ve İsrail’in silah deposundan çıkarabileceği eski Patriot sistemlerine güvenip güvenemeyeceği soruldu.

Brodski, henüz kesin bir karar verilmediğini, zira İsrail’in İran, Yemen ve Irak’tan gelen füzeleri püskürtmek için tüm hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu belirtti. Ayrıca, bu Patriot sistemlerinin geleceğine dair kararın ABD ile birlikte alınacağını da sözlerine ekledi.

İsrail’in 2023 yılında Ukrayna’ya bir hava saldırısı erken uyarı sistemi transfer etmeye çalıştığı biliniyordu. Bu sistem, füzelerin ve insansız hava araçlarının fırlatılışını tespit edebiliyor, uçuş yörüngelerini hesaplayabiliyor ve düşecekleri yerin koordinatlarını yüksek doğrulukla belirleyebiliyor.

Bu sayede, ateşleme anında insanlar için potansiyel olarak tehlikeli bölgenin çapı daraltılıyor. Sistem ayrıca, tehdit altındaki bölge sakinlerinin sığınak aramak için ne kadar zamanı olduğunu da hesaplıyor.

Kiev’deki Tzeva Adom testleri 2023 baharında başladı. Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Yevgeniy Korniçuk, sistemin bir milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede altı şehirde konuşlandırılacağını umduğunu ifade etti.

Rusya’nın askeri müdahalesinden sonra Ukrayna, İsrail’den Demir Kubbe sistemini de talep etmiş ancak bu istek reddedilmişti. Tel Aviv, bu hava savunma sisteminin geniş topraklar üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmadığı konusunda ısrar etti.

O dönemde İsrail’in başında Naftali Bennett vardı. Binyamin Netanyahu’nun iktidara gelmesiyle de durum değişmedi. Netanyahu, İsrail’in Demir Kubbe’yi Ukrayna’ya teslim etmeyeceğini, zira sistemin, Batılı istihbarat raporlarına göre insansız hava araçları ve balistik füzeler tedarik ederek Rusya’ya savaşta yardım ettiği iddia edilen İran’ın eline geçmesinden korktuğunu vurguladı.

Rusya ve İran arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması ne anlama geliyor?

Çok Okunanlar

Exit mobile version