DİPLOMASİ

İsrailli Büyükelçi Çin’i ülkesindeki yatırımları güçlendirmeye çağırdı

Yayınlanma

İsrail’in Çin’deki büyükelçisi, Gazze Şeridi’ndeki krizin yoğunlaştığı ve ikili ilişkilerin tehdit altında olduğu bir dönemde girişimcileri, özellikle gıda teknolojisi gibi gelişmekte olan sektörler başta olmak üzere ülkesindeki yatırımları güçlendirmeye çağırdı.

Irit Ben-Abba Vitale hafta başında Şangay’da düzenlenen yeni yıl kutlamasında yaptığı konuşmada, Hamas ile yaşanan çatışmaya rağmen İsrail ekonomisinin dayanıklılığını koruduğunu ve daha fazla Çinli yatırımcının ülkesine gelmesinin memnuniyet verici olacağını söyledi.

Salı günü Çin-İsrail İnovasyon Merkezi’nde İsrailli diplomatlar, iş dünyası ve medya ile bir araya geldiği toplantıda, “Ekonomimiz çok dirençli. İsrail’de yatırım ya da ticaret yapan ya da herhangi bir ekonomik faaliyette bulunan tüm şirketlerin bunu yapmaya devam etmesini umuyoruz,” dedi.

Söz konusu açıklamalar, savaşın ikili ilişkileri gölgelediği bir dönemde yapıldı. Çin, ABD’den sonra İsrail’in en büyük ikinci ticaret ortağı.

Vitale, Orta Doğu ülkesinin İnovasyon Kurumu’nun bu hafta başında bu alanlara güçlü bir vurgu yapan 2024 bütçesini onaylamasıyla Çinli şirketlerin gıda teknolojisi, enerji, iklim teknolojisi ve yaşam bilimleri gibi sektörlere daha fazla yatırım yapmaya teşvik edildiğini söyledi.

“Tüm bu gelişmekte olan teknolojiler konusunda Çin ile işbirliği yapmakla çok ilgileniyoruz … Çin için İsrail belki çok büyük bir pazar değil ama bugünlerde her pazar iyi bir pazar” dedi.

2022 ikili ticaret hacminde en iyi yıl

Vitale, Kovid-19 salgınına rağmen 2022’nin Çin ile İsrail arasındaki ikili ticaret için “en iyi yıl” olduğunu ve toplam hacmin bir önceki yıla göre yüzde 11,6 artışla 25,45 milyar ABD dolarına ulaştığını söyledi.

Bu, özellikle Çin’in İsrail’de ileri teknoloji ve altyapıya yaptığı doğrudan yatırımların artmasıyla, ekonomik bağların derinleştiği on yılın ardından geldi.

Vitale, ülkesinin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5,6’sını araştırma ve geliştirmeye harcadığını, bunun da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ndeki ülkelerin ortalamasının iki katı olduğunu söyledi.

Çin hükümetinin verilerine göre ticaret hacmi büyük ölçüde İsrail’in Çin’den yaptığı ve 2013’te 7,6 milyar ABD dolarından 2022’de iki kattan fazla artarak 16,5 milyar ABD dolarına ulaşan mal ithalatından kaynaklanıyor.

Pekin uzun zamandır İsrail-Filistin meselesinde dengeli bir tutum sergilemeye çalışıyor; bağımsız Filistin devletini desteklerken İsrail ile ekonomik bağlarını da koruyor.

Vitale, “Çin’in İsrail’i desteklemesini istiyoruz ama ne yazık ki son birkaç haftadır Çin’deki sosyal medyaya baktığımızda İsrail’i şiddetle eleştirdiğini görüyoruz.”

Vitale, bu gerilim noktalarına rağmen iş dünyasında Çin ile işbirliği yapmak için hala büyük bir istek olduğunu da sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version