AVRUPA

İsveç’in NATO üyeliği Macaristan parlamentosunda görüşülecek

Yayınlanma

Macaristan parlamentosu, İsveç’in NATO’ya katılma başvurusunu Pazartesi günkü olağanüstü oturumunun gündemine aldı fakat iktidardaki Fidesz partisinden milletvekillerinin oturuma katılması beklenmiyor.

5 Şubat’ta meclisin olağanüstü oturumunda görüşülecek İsveç’in NATO üyeliği için son onay mercii, Türkiye’nin onay vermesiyle birlikte, Macaristan. 

Bununla birlikte, iktidardaki Fidesz partisinin kaç üyesinin toplantıya katılacağı belirsizliğini koruyor, çünkü parti vekilleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson görüşene kadar bekleyeceklerini söylemişlerdi.

İki lider, perşembe günü Brüksel’deki Avrupa Konseyi toplantısının oturum aralarında kısa bir görüş alışverişinde bulunma şansı buldu ve ardından Kristersson, Orban ile yaptığı görüşmenin ‘gelecekteki görüşmeler için zemin hazırladığını’ söyledi.

Kristersson, “Bir dahaki sefere daha uzun vadeli bir sohbetin temelini atan iyi bir konuşma olduğunu düşünüyorum, ikimiz de ortak paydalarımızın nerede olduğunu ve iyi bilinen konularda açıkça farklı görüşlere sahip olduğumuzu fark ettik,” dedi.

Diğer konuların yanı sıra, iki liderin ülkelerin NATO’ya yaklaşımını, ticari çıkarları ve her iki ülkenin ordularına ait İsveç yapımı Jas 39 Gripen savaş uçağını görüşmesi bekleniyor.

Orban daha önce Kristersson’u İsveç’in NATO üyeliğini görüşmek üzere Budapeşte’ye davet etmişti, fakat İsveç Başbakanı daha önce ülkesinin üzerine düşeni yaptığını söyleyerek Orban ile NATO üyeliği konusunda müzakere etmeyeceğini açıkça belirtmişti.

“İsveç için herhangi bir müzakere söz konusu değil. İşimiz bitti,” diyen Kristersson, perşembe günü Orbán ile yaptığı görüşmenin ardından tutumunu yineledi ve Macaristan başvuruyu onaylayana kadar Budapeşte’de görüşmeyeceklerini söyledi.

Fakat Kristersson, görüşme sırasında Macar parlamentosunun ne zaman oy kullanabileceği veya Orban ile görüşmesinin ne zaman gerçekleşebileceği konusunda kendisine herhangi bir tarih verilmediğini de sözlerine ekledi.

Macar cephesinde ise ertleme süreci devam ediyor. Hem Meclis Başkanı László Kövér hem de Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, parlamento 26 Şubat’ta yeniden toplanmadan önce bu konuda karar vermek için bir neden görmediklerini açıkça belirttiler.

Konu, Avrupa ve ABD tarafından da yakın takip ediliyor. Pazartesi günü Washington’da gazetecilere konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Budapeşte’yi ‘hızlı hareket etmeye’ davet etmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version