İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, 26 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsveç’in ‘Rusya destekli aktörler’ tarafından, NATO adayı ülkenin imajını zedelemeyi amaçlayan bir dezenformasyon kampanyasının hedefi olduğunu ileri sürdü.
İsveç’te Kuran yakma eylemleri dünyanın dört bir yanındaki Müslümanları öfkelendirdi. Son olara Irak, Kuran yakma eylemini gerekçe göstererek İsveç Büyükelçisini sınır dışı etmişti.
Bakan Bohlin düzenlediği basın toplantısında, “İsveç, İsveç’in çıkarlarına ve İsveç vatandaşlarına zarar vermek amacıyla devlet ve devlet benzeri aktörler tarafından desteklenen bir dezenformasyon kampanyasının hedefidir,” iddiasında bulundu.
‘Rusya destekli aktörlerin’, kutsal kitaplara saygısızlığın arkasında İsveç devletinin olduğu gibi ‘yanlış ifadeleri’ nasıl güçlendirdiklerini gördüklerini söyleyen Bohlin, bu tür aktörlerin ‘bölünme yaratmaya ve İsveç’in uluslararası konumunu zayıflatmaya’ çalıştığını sözlerine ekledi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘yaygın bir yanlış anlamayı düzeltmek istediğini’ söyledi. “İsveç devleti Kuran nüshalarının yakılması için izin vermemektedir. Ancak polis, İsveç anayasasında yer alan bir hak olarak, halka açık toplantılar için izin vermektedir,” diyen Kristersson, İsveç’te ‘sırf yasal olduğu için kitap yakma geleneği olmadığını’ savundu.
Kristersson Facebook hesabından, “Devlet ifade özgürlüğü hakkını garanti eder, ancak bu şekilde herhangi bir siyasi mesajın arkasında durmaz,” diye yazdı.
İsveç Psikolojik Savunma Ajansı sözcüsü Mikael Ostlund da Rusya’nın Kuran yakma olaylarını medyada ‘kendi gündemini tanıtmak’ için bir fırsat olarak kullandığını söyledi. Ostlund, “Açıkçası Rusya’nın amacı NATO’ya katılmamızı zorlaştırmak,” dedi.
Çarşamba günü İsveç güvenlik servisi SAPO, ifade özgürlüğüne ilişkin son tartışmalar neticesinde ‘İsveç’in güvenlik durumunun daha da kötüleştiği’ uyarısında bulundu.
SAPO’nun üst düzey yetkililerinden Susanna Trehorning, İsveç devlet televizyonu SVT’ye verdiği demeçte, “İsveç’in imajı değişti. Hoşgörülü bir ülke olarak görülmekten Müslüman karşıtı bir ülke olmaya geçtik; dünyanın Müslüman kesimleri başta olmak üzere böyle görülüyoruz,” dedi.
Bununla birlikte, İsveç’in ‘güvenlik alarmı seviyesi’ değiştirilmedi ve şu anda 5 üzerinden ‘yüksek risk’ anlamına gelen 3 seviyesinde bulunuyor.