İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın kısa süre önce Çin’e yaptığı ziyaret Çin-İtalya ilişkilerinde önemli bir dönüm noktasına işaret ederken, İtalyan Cumhurbaşkanı Çinli mevkidaşı Xi Jinping’i küresel çatışmaların sona erdirilmesine yardımcı olmak için ülkesinin nüfuzunu kullanmaya çağırdı ve açık pazarların “savaşın panzehiri” olduğunu savundu.
Pazar günü Çin televizyon kanalı CGTN’e verdiği mülakatta Mattarella, Liderler Konuşuyor programının sunucusu He Yanke’ye konuştu ve Çin’in küresel barışın desteklenmesinde kilit bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.
Mattarella, Xi’yi süregelen çatışmaların sona erdirilmesine yardımcı olmaya çağırdığını söyledi ve Pekin’in uluslararası sahnedeki etkisinin altını çizdi.
“Çin uluslararası ilişkilerdeki kilit oyunculardan biridir,” diyen Mattarella, Pekin’e yaptığı üç günlük ziyaret sırasında Çin’in küresel konumunu uluslararası hukuk ve barış içinde bir arada yaşama ilkelerini desteklemek için kullanacağını umduğunu sözlerine ekledi.
Mattarella özellikle “Rusya’nın Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne yönelik acımasız saldırganlığının sona erdirilmesi ve Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine dayalı adil bir barışın sağlanmasına yönelik ilk adımın atılması” konusunda Pekin’in desteğini istedi.
Filistin’de “iki devletli çözüm” için Pekin’e devreye girme teşviki
İtalyan Cumhurbaşkanı ayrıca Orta Doğu’daki krize de değinerek “kabul edilemez bir şiddet dalgasının” sivil nüfusu harap etmeye devam ettiğini söyledi.
“Yarattığı muazzam insani krize çözüm bulunabilmesi için savaş derhal durdurulmalıdır,” diyen Mattarella, Çin’in bölgesel aktörler arasında “itidali teşvik etmek ve İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözümü kolaylaştırmak için sesini yükselteceği” umudunu dile getirdi.
İktisat cephesinde ise Mattarella açık pazarları “savaşın panzehiri” olarak tanımladı ve “Siyasi, iktisadi ve ticari işbirliğini teşvik eden her mesaj barışı güçlendirir. Açık pazarlar ve ticari işbirliği toplumsal refahı teşvik eden ortak çıkarlardır ve çatışmaya bir alternatiftir,” dedi.
Kuşak ve Yol’dan çıkışın ardından ikinci üst düzey ziyaret
Mattarella’nın, Başbakan Giorgia Meloni’nin temmuz ayındaki ziyaretini takip eden gezisi, İtalya’nın Çin’in Kuşak ve Yol Girişiminden (KYG) çekilmesi üzerine yaşanan son gerginliklerin ardından ilişkilerin yeniden tesis edilmesine işaret etti.
Mattarella, İtalya-Çin ilişkilerinin “istisnai” niteliğini bir kez daha teyit ederek, hem bir İtalyan cumhurbaşkanının hem de başbakanın bu kadar kısa bir süre içinde Çin’i ziyaret etmesinin alışılmadık bir durum olduğunu belirtti.
İlişkileri “dostluk” olarak tanımlayan Mattarella, “Bu, İtalya’nın Çin ile ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun ve İtalya’nın bu ilişkileri geliştirmeye verdiği önceliğin altını çiziyor,” dedi.
Xi, ziyareti “yeni bir tarihi başlangıç noktası” olarak nitelendirdi
Xi, Mattarella’yı “Çin halkının eski bir dostu ve benim iyi arkadaşım” diyerek sıcak bir şekilde karşıladı ve telefon görüşmeleri ve mektuplar aracılığıyla uzun süredir devam eden ilişkilerinin zor zamanlarda bile ikili işbirliğini teşvik ettiğini belirtti.
Xi ziyareti İtalya-Çin ilişkileri için “yeni bir tarihi başlangıç noktası” olarak nitelendirdi.
Görüşmelerde ayrıca Çin ve AB arasındaki gümrük vergilerine değinildi ve hızlı küresel değişime yanıt olarak “yeni bir dünya düzenine duyulan ihtiyaç üzerine ideolojik olmayan bir şekilde düşünmek” yer aldı.
“Dünya büyük, yoğun, derin ve hızlı dönüşümlerden geçiyor”, diyen Mattarella, bu değişimlerle yüzleşmek için ‘birlik ruhunun’ şart olduğunu vurguladı.
Roma ile Pekin arasında on işbirliği anlaşması imzalandı
Toplantı, film yapımından rekabet düzenlemelerine kadar uzanan on işbirliği anlaşmasının imzalanmasıyla sona erdi.
Cumartesi günü Pekin’deki bir üniversitede verdiği konferansta Mattarella ayrıca Çin’i İtalyan ürünleri üzerindeki ticari engelleri kaldırmaya çağırdı ve “Çin, İtalya’nın Asya’daki en büyük iktisadi ortağıdır,” dedi.
Konferans sırasında ayrıca “İtalyan yüksek kaliteli ürünlerinin Çin pazarına girmesini engelleyen bariyerlerin kaldırılmasını içeren dengeli bir ilişki” çağrısında bulundu.