2019 yılında, müttefiklerini şaşırtarak Çin’in Kuşak ve Yol Girişimine (KYG) dahil olan ilk G7 ülkesi olan İtalya, sağ koalisyon hükümetinin liderliğinde Çin ile ilişkilerinin derecesini düşürmeyi planlıyor.
Politico’nun üst düzey bir diplomattan aktardığına göre, Başbakan Giorgia Meloni, G7’deki mevkidaşlarına KYG ile bağlarını koparmaya hazır olduğunu söylemeye hazırlanıyor.
Diplomat, Meloni’nin henüz nihai bir karar almadığını ancak Roma’daki tartışmanın Kuşak ve Yol’dan çıkıp çıkmamaktan ziyade nasıl çıkılacağına odaklandığını söyledi.
2019 yılında Çin lideri Şi Cinping, dönemin İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’ye, bir zamanlar eski İpek Yolu’nun iki ucu olan iki ülkenin yeniden birleşmesinin ‘evrenin doğal ilkelerine’ benzediğini söylemişti.
Fakat KYG’nin İtalya için önemli olduğunu düşünenler, kopuşun maliyetinin ağır olacağı uyarısında bulunuyor. Roma merkezli bir düşünce kuruluşu Istituto Affari Internazionali’nin direktörü Nathalie Tocci, ABD ile ilişkileri geliştirmenin, Meloni’nin uluslararası itibarını tesis etmek için üzerine düştüğü bir mesele olduğunu savunuyor.
Meloni İtalya’yı KYG’den çıkarıp çıkarmayacağını söylemedi ama geçen hafta ‘tartışmanın açık olduğunu’ belirtti. Bir AB diplomatı ve bir AB yetkilisine göre, Biden gibi diğer liderler konuyu gündeme getirebileceğinden, bu hafta Hiroşima’da yapılacak G7 toplantısı sırasında Meloni’nin ülkenin izleyeceği yolu işaret etmesi bekleniyor.
Roma-Pekin anlaşması, iki tarafın da çekilmemesi halinde Mart 2024’te otomatik olarak beş yıl daha yenilenecek. İtalya dışişleri müsteşarı Giorgio Silli Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ‘dikkatli bir değerlendirme sürecinin devam ettiğini’ söyledi ve kararın NATO, G7 ve AB’nin Çin politikaları göz önünde bulundurularak alınacağını kaydetti.
KYG anlaşması, İtalya ve Çin arasındaki ticareti artırmak ve bağlantıyı geliştirmek için tasarlanmıştı. Fakat Pekin’in İtalyan işletmelerinin önündeki engelleri azaltmaması ve Roma’da birbirini izleyen hükümetlerin Şi yönetimine karşı giderek daha sert bir tutum takınması nedeniyle hedeflerine ulaşamadı.
Pekin’le yapılan müzakerelerin en önemli isimlerinden biri, on yılı aşkın bir süredir Çin üniversitelerinde finans dersleri veren eski bir bankacı olan Sanayi Müsteşarı Michele Geraci ise KYG’den ayrılmanın İtalyan ihracatçılarını zor durumda bırakacağını düşünüyor.
İtalya Ticaret Ajansına göre, Çin’in İtalya’ya ihracatı 2019’dan 2022’ye kadar yüzde 51 artarken, İtalya’dan ithalatı aynı yıllarda sadece yarısı kadar (yüzde 26) arttı.