İtalya, sendikaların yetersiz buldukları bütçe planı nedeniyle 29 Kasım Cuma günü ülke çapında bir genel greve hazırlanıyor.
Fabrikalardan okullara, sağlık hizmetlerinden posta hizmetlerine, itfaiyecilerden devlet memurlarına ve Adalet Bakanlığı çalışanlarına kadar hem kamu hem de özel sektörden çok çeşitli sektörlerden işçiler greve gidecek.
İtalyan Genel İşçi Konfederasyonu (Cgil) ve İtalyan İşçi Sendikası (Uil) tarafından organize edilen grev, Meloni hükümetinin bütçe teklifine doğrudan bir yanıt niteliği taşıyor.
Hükümet ve sendikalar arasındaki yoğun müzakerelerin ardından, imalat, inşaat, tarım ve kimya sektörleri de dahil olmak üzere kamu ve özel sektör çalışanları için grev süresi sekiz saat olarak belirlendi.
Lega lideri ve Başbakan Yardımcısı Salvini’den grev kırma baskısı
Fakat Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini tarafından çıkarılan bir kararname nedeniyle uçuşlar, otobüsler, metrolar, tramvaylar, gemiler ve feribotlar gibi ulaşım hizmetleri sadece dört saat duracak.
Uil Genel Sekreteri Pierpaolo Bombardieri Euractiv’e verdiği mülakatta kararnameyi “ grev özgürlüğünü kısıtlayan kınanacak bir eylem” olarak eleştirdi.
Bombardieri ayrıca İtalya’daki grev komisyonunun bağımsızlığını da sorgulayarak, “Siyasetten özerk olması gereken komisyon bu olayda aksini göstermiştir,” dedi.
Sendikalar daha önce grev komisyonu ile demiryolu taşımacılığının sektördeki son grev nedeniyle kapsam dışında bırakılması için müzakere etmişti. Bombardieri, komisyonun grev sayısının aşırı olduğunu ve azaltılması gerektiğini savunduğunu açıkladı.
Bu kararı Salvini’nin grev karşıtı açıklamalarına bağlayan Bombardieri, Komisyonun siyasi baskıya boyun eğdiğini ve böylece tarafsız hakem rolünü tehlikeye attığını iddia etti.
Bombardieri, kararın grev yönetmeliğinin ihlal edilmesinden kaynaklanmadığını, Salvini tarafından “hareketliliğin korunması” bahanesiyle meşrulaştırıldığını vurguladı ve “Kimse bizi kuralları ya da yasaları çiğnemekle suçlayamaz,” diye vurguladı.
Temel talepler: Ücret artışı ve sosyal politikalar
Cgil ve Uil, hükümetin bütçe planında değişiklikler yapılması, ücretler ve emekli maaşları için satın alma gücünün artırılması ve sağlık, eğitim, kamu hizmetleri ve sanayi politikaları için daha fazla fon sağlanması için grev çağrısında bulunuyor.
Bombardieri, İtalya’da işçilerin özellikle ücretler, işyeri güvenliği ve sosyal hizmetler konusunda karşılaştıkları ciddi zorlukların altını çizdi.
Sendika lideri, “Hükümetten bu kritik meseleleri ele almasını istiyoruz. Ekonomik krizlerin, yeşil dönüşümün ve iklim sorunlarının yükünü işçiler çekiyor,” dedi.
Sendikanın başlıca şikayetleri arasında, yaklaşık altı milyon işçiyi etkileyen süresi dolmuş sözleşmeler konusunda harekete geçilmemesi de yer alıyor.
Bombardieri, hükümetin önerdiği vergi reformlarını, net maaşları %20 oranında artırabileceğini savunduğu ücret artışlarını muaf tutmadığı için eleştirdi.
Ülkede iş güvenliği alarm veriyor: Yılda 1.000’in üzerinde işçi ölümü
Sendikalar ayrıca, müzakere edilmiş hedefler yoluyla üretkenliği ve rekabet gücünü artırmaya yönelik bir strateji olarak, İtalyan şirketlerinin %26’sı için geçerli olan ikinci düzey toplu iş sözleşmelerinde vergi indirimi sağlanmasını savunuyor.
Bir diğer acil sorun ise işyeri güvenliği. Sendikalar, İtalya’nın yılda 1.000’den fazla işyeri ölümü ve 500.000 kaza gibi endişe verici istatistiklerini azaltmak için önleme tedbirleri, eğitim ve denetimlere yatırım yapılması çağrısında bulundu.
Bombardieri ayrıca ülkenin enerji dönüşümüne yaklaşımı, bunun otomotiv sektörü istihdamı üzerindeki etkisi ve İtalya’nın refah sisteminin yetersizliği konusundaki endişelerini de dile getirdi.