AVRUPA

İtalyan hükümetinde Ukrayna çatlağı

Yayınlanma

İtalya’da 5 Yıldız Hareketi’nin Ukrayna’ya yardımı durdurma çağrısı ve müzakereler için baskı yapması, hükümetin ortaklarından Lega’nın kafasını karıştırınca, sağ koalisyon içi gerilim arttı.

Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin Lega Partisi ile eski Başbakan Giuseppe Conte’nin 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasında, 2018’de adına ‘sarı-yeşil’ denilen bir koalisyon kurulduğu da hatırlandığında bu ortaklık daha da dikkat çekici hale geliyor.

Lega’nın Senato’daki grup lideri Massimiliano Romeo, çarşamba günü parlamentoda hükümetin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa hızlı bir çözüm bulmaya kararlı olup olmayacağını tartışmayı önerdi.

Romeo, Meloni hükümetinin 2024’te Ukrayna’ya silah gönderme imkanlarını genişlettiği kararname hakkında bir tartışma başlatarak, müzakerelere daha fazla bağlılık da dahil olmak üzere hükümetin Ukrayna stratejisinde bir değişiklik çağrısında bulunuyor.

“İtalyanlar yardımı durdurun diyor,” diyen Romeo, önerdiği metinde Ukrayna’nın Rusya’ya kıyasla zayıflığını vurgulayarak ve ABD’nin Kiev’i desteklemeyi çoktan bıraktığını hatırlatarak, Donald Trump’ın bir sonraki başkanlık seçimlerini kazanması durumunda durumun böyle olmaya devam edeceğini söyledi.

Romeo, bunlara ek olarak, hükümetin ‘yeniden formülasyon’ önerisi üzerinde çalıştığını kendisine söylediklerini de aktardı.

‘Ukrayna’nın direnişini desteklemeye devam etmek gerektiğini’ savunan senatör, bununla birlikte çatışmanın askeri olarak değil, yalnızca siyaset ve diplomasi yoluyla çözüleceği açık olduğu için müzakerelere giden yolları görmeye başlamak için ‘güçlü bir talep var’ olduğunu ekledi.

Hamle, M5S tarafından memnuniyetle karşılandı. Partinin Senato’daki grup lideri Stefano Patuanelli, ‘Senatör Romeo’nun önerisine lehte oy kullanacaklarını’ söyledi ve senatörün dile getirdiği ‘öncüllere tamamen katıldıklarını’ vurguladı.

Patuanelli, Salvini’nin partisinden ‘tutarlılık’ isterken, “Silah göndererek savaşı körüklemeye devam ederken barıştan söz edilemez. Lega cesaretli olmalı ve kararlı olmalı: açıkça silah göndermenin durdurulmasını isteyerek fazladan bir adım atmalı,” dedi.

Patuanelli, Lega’nın önerisinde silah yardımının durdurulmasının ‘zorunlu’ olarak görülmemesine gönderme yaptı.

Yine de iki partinin Ukrayna konusundaki bu yakınlaşması, Başbakan Giorgia Meloni’nin Fratelli d’Italia’sını (İtalya’nın Kardeşleri) endişelendiriyor.

Meloni’nin partisinin Temsilciler Meclisi’ndeki grup lideri Tommaso Foti, Romeo’nun önerisini ‘kişisel bir pozisyon’ olarak nitelendirdi. 

Diğer koalisyon ortağı Forza Italia’nın Senato’daki grup lideri, Romeo’nun önerisini ‘makul’ olarak nitelendirdi ve “Barış masası ancak Rus saldırıları ve bombalamaları sona ererse yapılabilir. Aksi takdirde Ukraynalılar asla barış masasına oturmayacak,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version