ASYA

Japon hükümeti “Dokdo/Takeshima Adaları” için Yoon yönetiminden taviz mi istiyor?

Yayınlanma

Japon hükümeti, Güney Kore ile savaş döneminden kalan zorunlu çalıştırma için tazminat planı ardından, Dokdo/Takeshima Adaları toprak anlaşmazlığının Güney Kore-Japonya ilişkilerini iyileştirmek için “temel bir koşul” haline getirilmesi gerektiğini gündeme taşıdı.

Japon Kabine Ofisinden bir yetkili, Sankei Gazesine verdiği demeçte, “Yoon Seok-yeol hükümeti tarafından ifşa edilen zorunlu çalıştırma tazminatı ardından şu sorunu da çözmeye başlamalıyız: Takeshima (Dokdo Adaları’nın Japonca ismi) sorunu. Japonya ile ilişkileri geliştirmek için ileriye dönük olan Yoon Seok-yeol dönemi Dokdo sorununu çözmek için güçlü bir çağrıda bulunmak gerekiyor.” dedi.

Bu açıklama, Japon hükümetinin Dokdo/Takeshima konusundaki anlaşmazlığın çözülmesi gerektiğini ilk kez savunduğu bir söylem değil. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün Tokyo zirvesinin hemen ardından kapalı bir brifingde Baş Kabine Sekreteri Seiji Kihara, “Başbakan Fumio Kishida, Başkan Yoon’a Kore ve Japonya’daki güncel meseleleri iyi halletmemiz gerektiğini duyurdu. Aynı zamanda Takeshima (Dokdo) sorununu da içeriyor.” sözlerine yer vermişti.

Japonya Kültür, Spor ve Bilim Bakanlığı, Mart ayının 28’inde yaptığı açıklamada 2024’ten itibaren ilkokul öğrencileri tarafından kullanılacak 149 ders kitabının tamamının denetimini tamamladı ve tüm ders kitapları Takeshima/Dokdo’nun Japon toprağı olduğunu ve Güney Kore’nin burayı yasadışı bir şekilde işgal ettiğini içeren ifadeler ile değiştirdi.

Japonya’nın muhafazakâr basını da Kishida hükümeti üzerinde baskı kuruyor. Muhafazakâr Sankei Gazetesi, “Güney Kore ve Japonya’nın gerçek bir güven ilişkisi kurması için, Takeshima meselesini görmezden gelmek anlamsız olacaktır. ‘Takeshima Günü’ kutlanacak bir gün değil. Hâlâ var olması, Ulusal Meclis üyelerinin ihmalkâr olduğu anlamına geliyor” diyerek, Japon milletvekillerinin Takeshima/Dokdo’nun tam bir Japon toprağı haline getirilmesini istedi.

Yoon Suk-yeol yönetiminin göreve başlamasından bu yana Güney Kore, Kore-Japonya ilişkilerini geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyor.

Sonuç olarak, Güney Kore hükümeti, Japonya zirvesinden sonra, beklenen çeşitli konularda Japonya’nın baskısı altında kalabilir. Bu nedenle Güney Kore kamuoyu sosyal medyada başlattığı eylemlerde  Yoon ve Kishida zirvesi için “pahalı bir fatura” ifadesini kullanıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version