ASYA

Japon Kawasaki Heavy, rüşvet skandalına rağmen kazanç tahminini korudu

Yayınlanma

Kawasaki Heavy Industries salı günü, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri için yaptığı denizaltı sözleşmeleriyle bağlantılı bir rüşvet fonu skandalıyla boğuşurken bile mart ayına kadar olan yıl için kazanç tahminini korudu.

Yerel medya geçtiğimiz ay Kawasaki Heavy’nin yıllardır Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ndeki (MSDF) denizaltı mürettebatına mal ve yemek ısmarlamak için yapılan harcamaları gizlemek amacıyla alt yüklenicilerle hayali işlemler kaydettiğini bildirdi. İddia edilen yolsuzluk, şirketin MSDF için denizaltıların inşa edildiği ve onarıldığı Kobe’deki tersanesi etrafında yoğunlaşıyor.

Şirket bu yıl en çok ilgi gören hisse senetlerinden biri oldu ve savunma ve güvenlik konularına artan küresel odaklanmadan faydalanacağı beklentisiyle hisse fiyatı bir anda ikiye katlandı.

Kawasaki Heavy salı günü yaptığı açıklamada, 9 Mayıs’ta yayınladığı kazanç beklentisinin arkasında duracağını ve savunma ile ilgili güçlü siparişler sayesinde Mart 2025’te sona eren mali yıl için rekor satış ve kâr öngördüğünü söyledi. Satışların %22 artarak 2,25 trilyon yen olması beklenirken, net kârın bir önceki yıla göre üç kat artarak 78 milyar yene (535 milyon dolar) ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yenin zayıflamasının da etkisiyle şirket nisan-haziran döneminde 15 milyar yen net kâr elde ederek mali yılın ilk çeyreği için rekor kırdı.

Kawasaki Heavy, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri için P-1 devriye uçakları ve C-2 kargo jetleri üretiyor. Kawasaki Heavy, 2023 mali yılında Mitsubishi Heavy Industries’in (MHI) ardından Japonya’nın en büyük ikinci savunma yüklenicisi konumundaydı. Kawasaki Heavy ayrıca güç jeneratörleri, motosikletler, fabrika robotları ve Boeing jetleri için bileşenler üzerinde de çalışıyor.

Şirket, Başbakan Fumio Kishida’nın Japonya’nın güvenliğini artırma ve artan jeopolitik gerilimlerin ortasında karşı saldırı kabiliyetleri geliştirme planı kapsamında gemisavar seyir füzeleri üretmek için görevlendirildi. Rakip MHI ise uzun menzilli seyir füzeleri, hipersonik süzülme araçları ve scramjet motorlu seyir füzelerinin geliştirilmesinden sorumlu.

İddia edilen örtülü ödenek ilk olarak vergi makamları tarafından ortaya çıkarıldı. Şirket, 2017 ve 2022 mali yılları arasında 1 milyar yenden fazla gelir bildirmediği için 600 milyon yen (4,1 milyon dolar) ek vergi ödemeye mahkum edildi. Vergi soruşturmasının ardından Savunma Bakanlığı 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada kendisinin de konuyu soruşturduğunu belirtti.

Temmuz ayında basında yer alan haberlerin ardından şirket “uygunsuz davranış” tespit edildiğini açıklarken, Kawasaki Heavy konuyu araştırmak üzere avukatlar tarafından yönetilen üçüncü taraf bir panel oluşturdu. Mali İşler Müdürü Katsuya Yamamoto salı günü yaptığı açıklamada panelin soruşturmayı yılsonuna kadar tamamlamasının beklendiğini söyledi.

Yamamoto, şirketin rüşvet fonu skandalının savunma ile ilgili siparişlerini etkilemesini beklemediğini de sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version