ASYA

Japon nüfusu ilk kez 47 eyaletin tamamında düştü

Yayınlanma

Çarşamba günü açıklanan hükümet verilerine göre, Japon vatandaşlarının nüfusu 2022’de en büyük düşüşü yaşadı ve 1968’den bu yana 47 eyaletin tamamında ilk kez düşüş görüldü.

İçişleri ve İletişim Bakanlığı tarafından yapılan bir demografik ankete göre, 1 Ocak 2023 itibarıyla Japonya’nın nüfusu, yabancılar da dahil olmak üzere bir önceki yıla göre yaklaşık 511.000 azalarak 125.416.877 oldu.

Bu verilerin, hükümetin, azalan doğum oranını ele almasının ve bölgesel alanlarda gençler ve kadınlar için istihdam fırsatlarını iyileştirmek için önlemler geliştirmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

Başbakan Fumio Kishida, 2030 yılına kadar nüfus düşüşünü durdurmak ve doğum oranını artırmak için “benzeri görülmemiş” önlemlerin uygulanması çağrısında bulunsa da, çoğunlukla mevcut politikaların uzantıları olan bu tür girişimlerin etkili olup olmayacağına dair Japon kamuoyundaki şüpheler devam ediyor.

Nüfusu 2022’de art arda 14. kez düşen ülkede, ayrıca ölüm oranlarının doğum oranlarını geçtiği kaydedildi.

Yurtdışında çalışan veya okuyan vatandaşların da, nüfusta yaklaşık 7.000’lik bir düşüş oluşturduğu belirtildi.

Sıkı COVID-19 sınır kontrollerinin gevşetilmesinin ise uluslararası öğrencilerin ve stajyerlerin dönüşünü kolaylaştırdığından, yabancı nüfusun üç yıl içinde ilk kez yaklaşık 289.000 artarak 2.993.839’a yükseldiği kaydedildi.

Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, yabancı uyrukluların 2070 yılına kadar nüfusun %10’unu oluşturacağını tahmin ediyor ve bazı yerel yönetimler halihazırda Asya’dan profesyonel yetenekleri çekmek için çaba harcıyor.

Eyalet bazında, başkente gelen yüksek yabancı akını nedeniyle yalnızca Tokyo genel bir nüfus artışı görürken, Akita eyaletinin %1,65 ile en büyük nüfus düşüşünü gördüğü bildirildi.

14 yaş ve altındakilerin sayısı bir önceki yıla göre 0,18 puan azalarak  Japon nüfusunun %11,82’sini oluştururken, 65 yaş ve üstü olanlar 0,15 puan artarak %29,15’e ulaştı.

Çalışan nüfus veya 15 ile 64 yaş arasındaki insanlar, 0,03 puan artarak genel nüfusun %59,03’üne ulaştı.

Asya’da nüfus azalıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) geçen sene temmuz ayında yayınlanan 2100 yılı tahminlerine göre Avrupa’da ve Asya’da birçok ülkenin nüfusu önümüzdeki yıllarda azalma eğilimine girecek.

Nüfus azalmasını gündemine alan Asya’daki ülkelerin başında ise Güney Kore ve Çin’den sonra Japonya geliyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, sene başında yaptığı konuşmada, ülkenin doğumlar düştükçe sosyal işlev bozukluğunun ‘eşiğinde’ olduğunu söyleyerek çocuk yetiştirme desteği için “benzeri görülmemiş karşı önlemler” sözü vermişti.

Japon Başbakan, düşen doğum oranını durdurmak, yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin çocuk yetiştirmeye katılmasına destek vermek için benzeri görülmemiş karşı önlemler uygulamak istediğini açıklamıştı.

Ancak henüz önlemler konusunda somut adımlar görülmedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version