Nikkei Asia tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Japon üreticiler tarafından yapılan yarı iletkenler, Ukrayna müdahalesinden sonra gelişen yaptırımlardan sonra da hala Rusya’ya girmeye devam ediyor.
İşlemlerin çoğunun, Çin gibi üçüncü ülkelerden geçtiği belirtiliyor. Yani doğrudan ihracatı düzenleyen Japon yasaları dolaylı çip akışını durduramıyor. Haberde, dolaylı mal akışını durdurmak ve yaptırımları daha etkili hale getirmek için ek önlemlere ihtiyaç olduğu kaydediliyor.
Mart 2022’de Japonya, ABD yaptırımlarına uyum sağladı ve yurt içinde üretilen yarı iletkenlerin ihracatını kısıtladı. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’ndan bir yetkili, kısıtlamaların ürün performansına ve diğer faktörlere göre aşamalı olarak uygulanmasına rağmen, “genel yarı iletkenler başından beri yönetmeliklere tabi idi” dedi.
Ancak Nikkei, Hintli araştırma şirketi Export Genius’tan Rus gümrük verilerini aldı ve 24 Şubat 2022 ile 31 Mart 2023 arasındaki ithalat kayıtlarını inceledi. Değeri 50.000 ABD doları veya daha fazla olan işlemlerin analizi, Japonların dahil olduğu en az 89 yarı iletken işlemi olduğunu gösterdi. üreticiler. İşlemler en az 2 milyon birimi içeriyordu ve toplam değeri yaklaşık 11 milyon dolardı. Hong Kong da dahil olmak üzere Çin, sevkiyatların %70’inden fazlasını oluştururken, onu Güney Kore ve Türkiye izledi.
Nikkei nisan ayında, ABD hükümeti tarafından Rusya’ya gönderilmesi yasaklanan ABD’li üreticilerin yarı iletkenlerinin Hong Kong ve başka yerlerdeki ticaret şirketleri aracılığıyla Rusya’ya girdiğini bildirdi.
ABD düzenlemeleri üçüncü taraf ülkelerdeki şirketleri de etkilerken, Japonya’nın Döviz Kanunu yalnızca Japonya’dan yapılan doğrudan ihracatı kapsamaktadır. Japonya’nın ticaret verileri, 2022’de Rusya’ya yarı iletken ihracatının bir önceki yıla göre %85 düşüşle 150.000 adet olduğunu gösteriyor. Ancak Japonya, diğer ülkeler aracılığıyla çip ticaretini etkin bir şekilde düzenleyemiyor.
Haberde, Hong Kong merkezli bir ticaret şirketinin, Ekim 2022’de Japon Kioxia Holdings tarafından üretilen yaklaşık 4.000 yarı iletkeni 170.000 $ karşılığında bir Rus şirketine ihraç ettiği bildiriliyor.
Yine Mart 2022’de Çinli bir şirket olan King-Pai Technology’nin, başka bir Japon üretici tarafından üretilen 150.000 $ değerinde yarı iletkenleri bir Rus ticaret şirketine gönderdiği kaydedildi. O yılın haziran ayında, King-Pai, bir Rus askeri şirketiyle iş yaptığı için ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu.