ASYA

Japonya NATO ile bağlarını geliştirmeye devam ediyor

Yayınlanma

Gelecek hafta Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO liderleri zirvesinde Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın Ukrayna’ya daha fazla destek, Tokyo’da yeni bir NATO ofisi ve dünyanın en güçlü askeri ittifakıyla yeni bir ortaklık anlaşması gündemi ile katılımı bekleniyor.

Kishida, 11 ve 12 Temmuz’da Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleriyle zirveye katılacak. Gayri resmi olarak Asya-Pasifik Dörtlüsü olarak bilinen ve 2010’ların başından beri NATO’nun “küresel ortaklar” grubunun bir parçası olan bu ülkelerin trans-Atlantik ittifakıyla daha derin ortaklıklar kurması muhtemel.

NATO’nun yeni Bireysel Özel Ortaklık Programı’na (ITPP) bu yılın sonlarında planlanan geçiş, ilk başta bildirilenden çok daha ileri düzeyde bir görünüm sergiliyor.

ITPP’lerin Asya-Pasifik ülkelerinin her biri için tam olarak ne anlama geleceği tam olarak net değil. Bununla birlikte, genel olarak bir ortağın bireysel kapasitelerine, ihtiyaçlarına ve çıkarlarına dayanan bu angajman çerçeveleri, NATO ordularıyla birlikte çalışabilirliği geliştirme fırsatları doğuran bir platform.

Japonya, NATO ile daha yakın işbirliğini, üyeleriyle güvenlik ilişkisini genişletmenin bir yolu olarak görüyor. Çeşitli siber, hava ve deniz tatbikatları için NATO’ya katılan Japonya, ittifakın başlıca siyasi karar alma organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’ne ve savunma bakanları toplantılarına düzenli şekilde gözlemci olarak katılma niyetini de ifade etmişti.

Ukrayna’ya desteğin artması da Kishida’nın gündeminde olması beklenen bir konu. Tokyo, Kiev’e gözetleme insansız hava araçları, kurşun geçirmez yelekler, kasklar, nakliye araçları, çadırlar ve tıbbi malzemeler şeklinde insani, mali askeri yardımlar sağladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesinin aksine pasifist Japonya, silah ihracatını etkili bir şekilde yasaklayan yönergeler nedeniyle ölümcül silah yardımlarında bulunamadı. Ancak iktidar koalisyonu ölümcül silahların ihracatına ilişkin yönergelerin nasıl değiştirileceği konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışırken Tokyo’da rüzgarlar değişiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version