ASYA

Japonya perşembe günü Fukuşima atık suyunu okyanusa bırakacak

Yayınlanma

Tokyo, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos’ta başlayacaklarını bildirdi. BM’nin nükleer gözlemcisinin planı onaylamasına rağmen, Çin’in sert tepkisini çekti ve Güney Kore’de protestolara yol açtı. Eleştirmenler, 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılmasının güvenliği konusunda kuşkularını dile getirdiler.

Japonya salı günü yaptığı açıklamada, perşembe gününden itibaren enkaz halindeki Fukuşima nükleer santralinden 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyu serbest bırakmaya başlayacağını belirterek, bölgesel eleştirilere neden olan bir planı devreye soktu.

Uzun süredir üzerinde çalışılan plan Japonya’nın komşuları Güney Kore ve Çin tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, ülke içinde de yoğun bir incelemeye konu oldu.

Yerel balıkçı grupları, Tokyo tarafından ilk kez iki yıl önce onaylanan plan nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden ve geçim kaynaklarının tehdit edilmesinden korktuklarını söylüyor.

Japonya ise su salımının güvenli olduğunu savunuyor. BM nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) da temmuz ayında planın uluslararası standartları karşıladığını ve insanlar ve çevre üzerindeki etkisinin “ihmal edilebilir” olduğunu söyleyerek onayladı.

Yine de Çin başta olmak üzere bazı komşu ülkeler planın güvenliği konusunda kuşkularını dile getirdiler.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin temmuz ayında yaptığı açıklamada Japonya’nın “bencillik ve küstahlık” gösterdiğini ve su salınımı konusunda uluslararası topluma tam olarak danışmadığını söyledi.

Çin, Fukushima ve başkent Tokyo da dahil olmak üzere Japonya’nın 10 vilayetinden deniz ürünleri ithalatını yasakladı. Diğer vilayetlerden deniz ürünleri ithalatına izin veriliyor ancak bunun için radyoaktivite testlerinden geçmeleri ve yasaklı 10 vilayet dışında üretildiklerine dair kanıt sunmaları gerekiyor.

Hong Kong yönetimi daha önce Japonya’nın arıtılmış nükleer atık suyu serbest bırakması halinde Tokyo, Fukushima, Chiba, Gunma, Tochigi, Ibaraki, Miyagi, Niigata, Nagano ve Saitama vilayetlerinden gıda ithalatını derhal yasaklayacağını açıklamıştı.

Çevre ve Ekoloji Bakanı Tse Chin-wan, yasak olmaması halinde Hong Kong yönetiminin her yıl Japon gıda ithalatını test etmek için yaklaşık 300 milyon HK$ (38.4 milyon ABD$) ya da yılda 10 milyon HK$ harcayabileceğini tahmin etmişti.

Güney Koreli aktivistler de planı protesto etti, ancak Seul kendi çalışmasında su salınımının uluslararası standartlara uygun olduğu sonucuna vardı ve UAEA’nın değerlendirmesine saygı duyduğunu söyledi.

Japonya suyun, sudan ayrıştırılması zor bir hidrojen izotopu olan trityum hariç çoğu radyoaktif elementi uzaklaştırmak için filtreleneceğini söylüyor. Arıtılan su Pasifik’e bırakılmadan önce uluslararası onaylanmış trityum seviyelerinin çok altında seyreltilecek.

Su ilk olarak 2011 yılında Japonya’nın doğu kıyılarını vuran büyük bir tsunaminin neden olduğu kazada eriyen Fukushima Daiichi’nin yakıt çubuklarını soğutmak için kullanılmıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version