Hint-Pasifik’teki angajmanını yoğunlaştırmaya çalışan İtalya ve Japonya, ortak bir savaş programı, donanma liman çağrıları ve F-35B operasyonlarında bilgi alışverişi ile savunma ve güvenlik bağlarını hızla genişletiyor.
İkili askeri angajmanın hızlı temposu son haftalarda belirgin hale geldi. Salı günü, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Oramiral Ryo Sakai, servisin İtalyan Donanması ile her iki ülkenin de satın aldığı F-35B savaş uçağının operasyonu hakkında bilgi alışverişinde bulunabileceğini duyurdu.
İtalya ve Japonya, gelişmiş uçağın hem F-35A (geleneksel kalkış ve iniş) hem de F-35B (kısa kalkış ve dikey iniş) varyantlarını satın alırken, Roma 60 afet F-35A ve 30 afet F-35BS ile sahaya çıkacak. Tokyo, önümüzdeki yıllarda 105 adede kadar F-35A ve 42 afet F-35B satın almayı planlıyor .
Japon deniz kuvvetleri, her ikisi de şu anda hafif uçak gemilerine dönüştürülmekte olan iki Izumo sınıfı helikopter gemisinden F-35B’lerin çoğunu konuşlandırmayı planlıyor.
İtalya, bölgedeki askeri angajmanını artırma planlarını uygulamaya başladı ve devriye gemisi ITS Morosini, bölgeye beş aylık konuşlandırmanın bir parçası olarak 21-27 Haziran tarihleri arasında Yokosuka deniz üssünde liman ziyareti yapıyor.
Bir Japon ikmal gemisiyle yapılan tatbikatları içeren ziyaret, 20 yılı aşkın bir süredir bir İtalyan savaş gemisi tarafından yapılan ilk ziyaret oldu.
Roma’nın ayrıca, yükseltilmiş İtalyan Donanması amiral gemisi ITS Cavour’u 2023’ün sonlarında veya 2024’ün başlarında bir Hint-Pasifik turunda konuşlandırmayı planladığı bildiriliyor.
“Avrupa’nın güvenliği Hint-Pasifik’ten geçiyor”
Angajman hamlesi, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve İtalyan mevkidaşı Giorgia Meloni’nin ocak ayında ikili ilişkileri dış politika ve savunma konularında ikili bir istişare mekanizmasını da içeren bir “stratejik ortaklığa” yükseltme konusunda anlaşmaya varmasının ardından geldi.
Artan askeri angajmanını gerekçelendirirken, NATO ve G7 üyesi olan İtalya, hem Japonya hem de NATO tarafından sıklıkla kullanılan argümanı, yani “Avrupa’nın güvenliğinin Hint- Pasifik’ten geçtiği” argümanını kullanıyor.
Japonya ise, Kuzey Kore ve Çin’in genişleyen askeri yetenekleriyle ilgili endişelerini öne sürerek, Avrupa ülkeleri ve genel olarak da NATO dahil olmak üzere uluslararası savunma ortakları ağını güçlendirmeye çalışıyor.