AMERİKA

JPMorgan gözünü Almanya pazarına dikti

Yayınlanma

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, bankanın Almanya’da dijital bir perakende bankacılık hizmeti başlatmayı planladığını açıkladı.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre banka, “kârsız bir bankacılık faaliyetiyle işe başlayarak hem Almanya’da hem de diğer Avrupa ülkelerinde genişlemeyi” hedefliyor.

Dimon, Almanya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de “iddialı planlarının” olduğunu belirtti.

Bu hamle, JPMorgan’ın 2021’de İngiltere’de Chase markası altında başlattığı başarılı dijital bankacılık girişiminin ardından geliyor.

Avrupa’da, yerel bankaların dar marjlarla faaliyet gösterdiği rekabetçi bir tüketici pazarı bulunmasına rağmen, JPMorgan gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Bankanın Almanya’daki lansman tarihi henüz netleşmemiş olsa da 2025’in başlarında gerçekleşmesi bekleniyor. 

JPMorgan, Almanya’da halihazırda en büyük danışmanlık bankalarından biri konumunda ve orta ölçekli şirketlere hizmet vermeye odaklanmayı planlıyor.

Dimon, bankanın güçlü markası ve güvenilir bilançosuyla başarıya ulaşacağına dair güvenini dile getirirken, bazı analistler, yoğun regülasyonlar nedeniyle küresel ölçekte perakende bankacılığa genişleme fikrini sorguluyor.

9 Ocak’ta Bloomberg tarafından yapılan bir ankete göre, Citigroup, JPMorgan Chase & Co. ve Goldman Sachs gibi Wall Street bankaları, önümüzdeki yıllarda yapay zekânın devralacağı görevler nedeniyle 200 bin çalışanını işten çıkarabilir.

Ankete katılan başlıca yöneticiler, personel sayısında yüzde 3’lük bir azalma bekliyor.

En büyük risk altındaki alanlar arasında alt ve orta kademe personel ve operasyonel hizmetler yer alıyor.

Bunun yanı sıra müşteri hizmetleri de yapay zekâ botları tarafından devralınabilir ve müşteri kimlik doğrulama görevleri tehdit altında kalabilir. 

Ankete katılan 93 yöneticinin neredeyse dörtte biri, çalışan sayısında yüzde 5 ila 10 arasında bir azalma öngörüyor.

Yapay zekâ kullanımının, 2027 yılına kadar bankaların kârını yüzde 17’ye kadar artırabileceği ve 180 milyar dolarlık ek gelir sağlayabileceği belirtiliyor. 

Ankete katılanların sekiz tanesi, yapay zekânın önümüzdeki 3-5 yıl içinde bankaların üretkenliğini ve gelirlerini en az yüzde 5 artırmasını bekliyor. 

Bankalar, finansal krizden bu yana süreçleri hızlandırmak ve maliyetleri düşürmek için IT sistemlerini modernize etmiş durumda.

Yapay zekâ, bankacılık sektöründe işten çıkarmaları tetikliyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version