DİPLOMASİ

Kazakistan, BRICS’e katılmayı şimdilik reddetti

Yayınlanma

Kazakistan, BRICS’e katılma tekliflerini değerlendirse de Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev BM’yi öncelikli görerek şu an için BRICS’e katılmayı planlamadığını açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü ve Danışmanı Berik Uali, TengriNews’e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in BRICS’e katılma teklifleri almasına rağmen, Astana’nın şu an için bu oluşuma dahil olma planı bulunmadığını belirtti.

Uali, “Şu anda ve büyük ihtimalle öngörülebilir gelecekte, Kazakistan BRICS’e üyelik başvurusunda bulunmaktan kaçınacaktır. Bu, üyelik sürecinin çok aşamalı yapısı ve birliğin gelecekteki gelişimine ilişkin çeşitli unsurlar da göz önüne alınarak alınmış bir karardır,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, BRICS’e katılma tekliflerinin Tokayev tarafından “Kazakistan’ın ulusal çıkarları açısından” değerlendirildiğini belirten Uali, Cumhurbaşkanı’nın şu ana kadar “tüm acil uluslararası sorunların tartışılabileceği ve tartışılması gereken evrensel ve alternatifsiz bir örgüt olarak” Birleşmiş Milletler’e (BM) öncelik verdiğini vurguladı.

Uali, Tokayev’in BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapılmasından yana olduğunu ve bu reformun, “BM üyesi ülkelerin geniş istişarelerine dayanan ve orta güçlerin çıkarlarını göz önünde bulunduran” bir yapı üzerine kurulmasını savunduğunu söyledi. Tokayev’e göre, BM’nin “önemli ve kader belirleyici kararlar alma” kabiliyeti ciddi şekilde zayıflamış durumda.

BRICS’e dair ise Tokayev, birliğin “evrimini yakından takip ettiğini” ve Rusya’da düzenlenecek zirveye katılmayı planladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, 24 Ekim’de, küresel Güney ile etkileşim konusunun ele alınacağı genişletilmiş sosyal yardım oturumunda bir konuşma yapacak.

BRICS zirvesi, 22 Ekim’de Kazan’da başlayacak. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov’a göre, zirveye katılmak üzere 38 ülkeye davetiye gönderildi ve 15 Ekim itibariyle 33 ülke katılımını teyit etti. Bu ülkelerden 24’ü üst düzey yetkililer tarafından temsil edilecek. Zirveye katılacak liderler arasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva da yer alacak.

Ayrıca BM Genel Sekreteri António Guterres, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) ve Birlik Devleti genel sekreterlerinin yanı sıra Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff de etkinlikte hazır bulunacak.

Bu yılki zirve, BRICS’in 16. zirvesi olacak ve ilk kez genişletilmiş bir yapıda gerçekleştirilecek. Beş ana BRICS üyesi (Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika) dışında, Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya da bu yıl gruba katıldı. Suudi Arabistan ise henüz ittifaktaki statüsüne karar vermedi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirveye katılma davetini kabul etmedi; yerine Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan katılacak.

Rusya, BRICS için ABD hegemonyasına karşı alternatif ödeme sistemi önerdi

Çok Okunanlar

Exit mobile version