Rusya, ABD’nin küresel finans sistemindeki hakimiyetine karşı BRICS ülkeleri için bağımsız bir ödeme sistemi önerdi. Bu plan, BRICS ülkeleri arasında yerel para birimleriyle doğrudan ödemelerin yapılmasını, DLT tabanlı bir platform oluşturulmasını ve enerji ile emtia ticareti için yeni merkezler kurulmasını içeriyor.
Rusya, BRICS ülkeleri arasında sınır ötesi ödemelerde küresel finans sistemine alternatif olarak geliştirdiği bir ödeme sistemini tanıttı. Yaptırımlar nedeniyle finansal yaptırımların ağır baskısı altında olan ülke, bu sistemle ekonomisini korumayı amaçlıyor.
Rusya Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Moskova merkezli danışmanlık şirketi Yakov & Partners tarafından hazırlanan rapora göre, öneriler arasında yerel para birimlerinde işlem yapabilecek bir ticari bankalar ağı oluşturulması ve merkez bankaları arasında doğrudan bağlantıların sağlanması yer alıyor.
Bloomberg‘in haberine göre rapor, ABD’nin küresel finans ağındaki çıkarlarının her zaman diğer katılımcı ülkelerin çıkarlarıyla örtüşmediğini belirtiyor. Bu nedenle, önerilen “çoklu para birimi sisteminin,” katılımcıları bölge dışı yaptırımlar gibi dış baskılardan koruması gerektiği ifade ediliyor.
Önerilen plana göre, petrol, doğalgaz, tahıl ve altın gibi stratejik emtiaların ticareti için BRICS ülkeleri arasında ticaret merkezleri kurulması da planlanıyor.
ABD ve müttefikleri, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin ardından Rusya’ya karşı kapsamlı yaptırımlar uyguladı. Bu yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın yabancı varlıkları dondurulurken, büyük Rus bankaları da SWIFT sisteminden çıkarıldı. Bu süreçte Rusya, dolara olan bağımlılığını azaltmak için çeşitli adımlar attı.
Fakat, yaptırımların etkisini daha az hisseden diğer BRICS ülkeleri, dolar bazlı finansal sisteme erişimi öncelikli olarak tercih etmeye devam etti. Brookings Enstitüsü’nün verilerine göre, avro bölgesi hariç, küresel ödemelerin yüzde 58’i dolarla gerçekleştirilirken, 2022 itibarıyla dış ticaret faturalarının yüzde 54’ü dolar üzerinden düzenleniyor.
Söz konusu rapor, Putin’in 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek olan yıllık BRICS zirvesine liderleri ağırlamaya hazırlanırken yayımlandı.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubu, ocak ayında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır’ın katılımıyla genişlemeye hazırlanıyor.
Raporda, Rusya’nın, dağıtık defter teknolojisi (DLT) ve token tabanlı ödemeleri de içerebilecek çok uluslu bir platform önerisi sunduğu belirtiliyor.
Raporda, “DLT uzlaştırma modelini kullanmanın en büyük avantajı, geleneksel bankacılık sistemine bağlı kredi riskini ortadan kaldırmasıdır,” ifadesi yer alıyor.
Raporun yazarlarına göre, DLT ayrıca muhabir bankacılık ihtiyaçlarını ve uyumluluk kontrollerini ortadan kaldırarak işlem sürelerini ve maliyetleri azaltabilir.
BRICS ülkeleri arasındaki sınır ötesi ödemelerin yarısının bu modelle yapılması halinde, yılda yaklaşık 15 milyar dolar tasarruf sağlanabileceği tahmin ediliyor.