AVRUPA

Kemer sıkma politikaları Avrupalıları fakirleştirdi

Yayınlanma

New Economics Foundation (NEF) ve Finance Watch tarafından yayınlanan bir rapora göre Avrupa’da 2009’dan bu yana uygulanan kemer sıkma politikaları nedeniyle Avrupalılar yıllık ortalama üç bin euro fakirleşti.

4 Kasım’da yayımlanan raporda, kemer sıkma politikaları uygulanmadığı takdirde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kamu hizmetlerine kişi başına yılda bin euro daha fazla harcama olanağı sağlayabileceğine dikkat çekiliyor.

Rapor ayrıca, 2008 mali krizinden sonra, AB ülkelerinin devlet borç seviyelerini azaltmak amacıyla kamu harcamalarında kesintiler yapması ve planlanan kamu yatırımlarını iptal etmesinin, Avrupa’yı Kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşı gibi ekonomik şoklara karşı daha az dirençli hale getirdiğini ortaya koyuyor.

Daha fazla kemer sıkan daha fazla borçlandı

AB’de 2008 mali krizinin ardından getirilen kemer sıkma politikalarının, kalıcı bir gelir kaybına ve altyapı ve hayati kamu hizmetlerine yapılan harcamalarda kesintilere yol açtığı kaydediliyor.

Araştırma, kemer sıkma politikalarının bir sonucu olarak, hayati kamu harcamalarında kesinti yapan büyük Avrupa hükümetlerinin son on yılda daha düşük büyüme seviyeleri yaşadığını ve daha fazla kemer sıkan Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin ise daha yüksek devlet borç seviyeleri ile karşı karıya kaldığını gösteriyor.

Vatandaşlar endişeli

NEF ve Finance Watch tarafından bu yılın başlarında yaptırılan ve Censuswide tarafından yürütülen anket sonuçlarına göre, Avrupalıların yüzde 70’i, kemer sıkma politikalarının yeniden uygulanmasının yaratabileceği etkiler konusunda endişe duyduğunu bildirdi.

Yine ankete katılanların yüzde 70’i, artan devlet borcundan endişe duyduklarını belirtti.

Bununla birlikte ankete katılanlar eğitim, sağlık ve sosyal bakım gibi hayati kamu hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

‘Kemer sıkma Avrupa ekonomilerine zarar verdi’

“Son on yılda kemer sıkma politikaları Avrupa ekonomilerine zarar verdi ve yaşam standartlarımızın iyileşmesini engelledi. Borç ve bütçe açığını azaltma takıntısı ne ekonomik büyümeyi artırır ne de borcu düşük tutar. Aksine kemer sıkma, Avrupa ülkelerini potansiyelinden geride bıraktı” diyen NEF’in makro-ekonomi program sorumlusu Frank Van Lerven, AB’nin mali sorumlulukla, yaşam standartlarını iyileştirme ve iklim krizini durdurma taahhütlerini eşleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Finance Watch’ta araştırmacı olan Ludovic Suttor-Sorel de, AB’nin keyfi borç eşiklerine ulaşmak için kamu harcamalarını azaltmaya aşırı odaklandığını, bunun da birçok ülkede ekonomik faaliyetleri baskılayarak daha yüksek borç-GSYİH seviyelerine neden olduğunu hatta daha da kötüsü, bu uygulamaların Avrupa’yı hızla yoksullaştırarak, Avrupalıları artan yaşam maliyetlerine karşı savunmasız bıraktığını söyledi.

AB yeni mali kurallar açıklayacak

Euro Bölgesi üyesi ülkelerin maliye bakanları bugün toplanarak, artan enerji fiyatları karşısında ekonomilerin desteklenmesi için oluşturulmuş destek programlarının koordine edilmesini ele alacaklar.

Maliye bakanları, üye ülkelerin 2023 yılı bütçelerinde oluşturdukları destek programlarına yönelik belirsizlikleri ortadan kaldırmayı ve yaklaşan resesyona daha iyi hazırlanmayı tartışacaklar.

Maliye bakanlarının ortak zemini oluşturabilmeleri halinde AB Komisyonu detaylar üzerinde çalışarak AB hükümetlerinin ulusal destek politikalarında uygulamaları gereken prensipleri belirleyecek.

Çarşamba günü ise, Avrupa Komisyonunun 2023’te Avrupa Birliği’nin mali kurallarında yapacağı değişiklikleri açıklaması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu geçen ay, Avrupa Birliği’nin mali kurallarında değişikliğe giderek her bir üye ülkeye özel borç azaltma yolları önereceğini açıklamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version