ASYA

Kim, Güney Kore’nin anayasada ‘değişmez baş düşman’ olarak tanımlanmasını istedi

Yayınlanma

Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) lideri Kim Jong-un, Güney Kore’nin “değişmez baş düşman” olarak tanımlanması için anayasanın yeniden yazılması çağrısında bulundu.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Kim, Yüksek Halk Meclisinin (SPA) 10. oturumunda Güney Kore ile ilişkileri değerlendirdi.

Kim, Güney Kore ile uzlaşma arayışında olmayacaklarını ve Seul’ün “değişmez baş düşman” olarak tanımlanması için anayasanın yeniden yazılması gerektiğini söyledi.

Güney Kore ile ABD’yi askeri tatbikat düzenleyerek ve stratejik varlıklar konuşlandırarak Kore Yarımadası’nı olası savaş bölgesine dönüştürmekle suçlayan Kim, Güney Kore ile yeniden birleşme arayışına girmenin “imkansız” olduğunu vurguladı.

Kim ayrıca anayasadaki “Kuzey’in yarısı, barışçıl yeniden birleşme ve büyük ulusal birlik” gibi ifadelerin çıkarılması gerektiğini belirterek Pyongyang’da bulunan ve iki ülke arasındaki birleşmeyi niteleyen bir anıtın da yıkılmasını istedi.

Kuzey Kore’nin tek taraflı savaş başlatma gibi bir isteği olmadığını ancak savaştan kaçınmayacaklarını ifade eden Kim, “Koreler arası ilişkilerin acı tarihinden çıkarılan nihai sonuç, ulusal restorasyon ve yeniden birleşme yolunda birlikte ilerleyemeyeceğimizdir” dedi.

Kuzey Kore’nin Yüksek Halk Meclisi, dün, Güney Kore ile ilişkileri yönetmekle görevli kilit devlet kurumları olan Barışçıl Birleşmesi Komitesi, Ulusal Ekonomik İşbirliği Bürosu ve Uluslararası Turizm İdaresini lağvettiğini açıklamıştı.

Kore Yarımadasında gerginlik: Kuzey uydu fırlattı, Güney sınır gözetimini yeniden başlattı

ABD nükleer gemisi durumu kızıştırdı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise salı günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Kuzey’in hamlesini eleştirerek Koreleri birbirine “düşman” olarak tanımlamanın Pyongyang’ın “ulus karşıtı ve tarih dışı” doğasını gösterdiğini savundu.

Yoon, iki ay önce ülkesinin Kuzey ile olan sınırı boyunca gözetleme operasyonlarını yeniden başlatmasına izin veren 2018 anlaşmasına ilişkin bir kabine kararını onaylamıştı. Bu hamle, teknik olarak hala savaş halinde olan iki taraf arasında daha derin bir düşmanlığa zemin hazırlıyor.

Ardından, nükleer enerjiyle çalışan bir Amerikan uçak gemisi olan USS Carl Vinson Güney Kore’ye demirledi. Washington, ‘Güney Kore’yi savunmak için’ nükleer cephaneliği de dahil olmak üzere tüm askeri gücünü kullanma vurgusu yapmıştı.

2017’den geçen yıla kadar Güney Kore Devlet Başkanı olan Moon ise farklı bir yaklaşım benimseyerek askeri güç gösterilerinin gerilimi daha da artıracağını söylüyordu. Moon, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir dizi zirve başlatmıştı.

Ancak bu görüşmeler Yoon zamanında ABD’nin de etkisiyle bölgede gerilimin yükselmesi sonrası sona erdi.

Yoon hükümetindeki yetkililer, Seul’ün Pyongyang’ın 2018 anlaşmasına güvenli bir şekilde uyacağına güvenemeyeceğini söyleyerek son aylarda anlaşmayı boşa çıkarmaya çalışıyordu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version