ASYA

Kore Yarımadasında gerginlik: Kuzey uydu fırlattı, Güney sınır gözetimini yeniden başlattı

Yayınlanma

Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti – KDHC) çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada ilk askeri keşif uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu.

Yükü taşıyan roketin salı günü geç saatlerde Japon takımadalarının üzerinden geçtiğini bildiren Tokyo olayı kınadı. Güney Kore sınır gözetlemelerine yeniden başlayacağını duyurdu. ABD bölgeye nükleer enerjili uçak gemisi gönderdi.

Resmi Kore Merkez Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre KDHC, Kim Jong Un tarafından denetlenen fırlatmayı meşru bir hak olarak nitelendirdi ve ülkenin yakın gelecekte başka uydular da fırlatacağını söyledi. Pyongyang’ın bu yıl yörüngeye bir keşif uydusu yerleştirmek için yaptığı üçüncü girişimdi bu.

Kuzey Kore devlet haber ajansı çarşamba sabahı yaptığı açıklamada ülkenin Chollima-1 adlı bir “taşıyıcı roket” fırlattığını ve bu roketin Malligyong-1 adlı bir keşif uydusunu doğru bir şekilde yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu.

Haberde fırlatmanın “[Kuzey Kore’nin] kendini savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için meşru bir hakkı” olduğu ve “silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlığının kesinlikle artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağı” belirtildi.

Japon yetkililer ise Tokyo’nun fırlatmayı analiz etmeye devam ettiğini ancak roketin fırlatılmasının mı yoksa uydu görevinin mi başarılı olduğunu hemen belirleyemediklerini söyledi.

Çarşamba günü erken saatlerde bir basın toplantısı düzenleyen Japonya’nın en üst düzey hükümet sözcüsü, Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, “Yüksek frekansta devam eden bir dizi provokatif eyleme ek olarak, Japon takımadalarının üzerinden geçen bu son fırlatma, Japonya’nın ulusal güvenliğine ve bölgenin güvenliğine daha da ciddi ve yakın bir tehdit oluşturuyor ve bir bütün olarak uluslararası topluma ciddi bir meydan okumadır” dedi.

Matsuno, roketin ilk parçasının Kore Yarımadasının yaklaşık 350 kilometre batısındaki Doğu Çin Denizine düştüğünü söyledi. İkinci parçanın ise Okinawa Eyaleti’nin ana adası ile Miyako adası arasından geçtiğini ve Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesinin çok dışındaki bir alanda, Pasifik’teki uzak bir mercan adası olan Okinotori Adası’nın yaklaşık 1.200 kilometre güneybatısına düşmeden önce Japonya’nın J-Alert uyarı sistemini kısa süreliğine tetikleyerek bölge sakinlerinin sığınaklara girmesini sağladığını söyledi.

ABD nükleer uçak gemisi bölgede

Güney Kore de gelişmenin ardında çarşamba günü Kuzey Kore ile yaptığı askeri anlaşmayı kısmen askıya alacağını duyurdu.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkesinin Kuzey ile olan sınırı boyunca gözetleme operasyonlarını yeniden başlatmasına izin veren 2018 anlaşmasına ilişkin bir kabine kararını onayladı. Bu hamle, teknik olarak hala savaş halinde olan iki taraf arasında daha derin bir düşmanlığa zemin hazırlıyor.

Öte yandan salı günü, nükleer enerjiyle çalışan bir Amerikan uçak gemisi olan USS Carl Vinson Güney Kore’ye demirledi. Washington, ‘Güney Kore’yi savunmak için’ nükleer cephaneliği de dahil olmak üzere tüm askeri gücünü kullanma vurgusu yaptı.

Yonhap’ın haberine göre çarşamba günü, nükleer güçle çalışan bir ABD denizaltısı Güney Kore’nin Jeju adasındaki bir limana ulaştı.

Yoon aynı zamanda Seul ve Tokyo’nun Pyongyang’ın yarattığı tehdidi ele almak için Kuzey Kore’nin füze fırlatmalarına ilişkin bilgi paylaşımı gibi yollarla birlikte çalışması gerektiğini savundu.

Güney Kore’de tavır değişikliği

2017’den geçen yıla kadar Güney Kore Devlet Başkanı olan Moon ise farklı bir yaklaşım benimseyerek askeri güç gösterilerinin gerilimi daha da artıracağını söylüyordu. Moon, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir dizi zirve başlatmıştı.

Ancak bu görüşmeler Yoon zamanında ABD’nin de etkisiyle bölgede gerilimin yükselmesi sonrası sona erdi.

Yoon hükümetindeki yetkililer, Seul’ün Pyongyang’ın 2018 anlaşmasına güvenli bir şekilde uyacağına güvenemeyeceğini söyleyerek son aylarda anlaşmayı boşa çıkarmaya çalışıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version