ORTADOĞU

Kızıldeniz gerilimi Hint Okyanusu’na sıçradı: ABD, İran’ı suçluyor

Yayınlanma

İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarının tetiklediği deniz taşımacılığına yönelik tehdit Kızıldeniz’in ötesine yayılırken ABD, İran’ı Hint Okyanusu’nda bir tankere düzenlenen saldırının arkasında olmakla suçladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hint Okyanusu’nda seyir halindeki kimyasal yüklü bir tankerin, İran’dan fırlatılan bir saldırı dronu ile vurulduğunu iddia etti. Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Liberya bandıralı, Japonlara ait ve Hollanda tarafından işletilen Chem Pluto adlı kimyasal tanker gemisi, yerel saatle 10.00 civarında (TSİ 18.00), Hint Okyanusu’nda, sahilden 370 kilometre uzakta vuruldu” denildi.

Saldırının İran’dan fırlatılan tek yönlü taarruz dronu ile yapıldığı ileri sürülen açıklamada, olayda herhangi bir can kaybı olmadığı, tankerde çıkan yangının söndürüldüğü ifade edildi.

Saldırı anında yakınlarda hiçbir ABD Donanması gemisinin bulunmadığı, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığının (CENTCOM), Hindistan’daki varış noktasına doğru devam eden gemiyle iletişim halinde olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, “Bu, İran’ın 2021’den bu yana ticari gemiciliğe yönelik yedinci saldırısıdır” ifadesi yer aldı.

Saldırı için İran’dan açıklama yapılmazken, deniz güvenlik şirketi Ambrey, BBC’yle, söz konusu tankerin Suudi Arabistan’dan Hindistan’a gittiği ve İsrail ile bağı olduğu bilgisini paylaştı.

CENTCOM’un açıklamaları, ABD’nin Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere düzenlediği saldırıların arkasında olmakla suçladığı İran ile gerilimi artırıyor. Husilerin, İsrail Gazze’deki savaşı sona erdirene kadar devam edeceğini söylediği bu saldırılar, küresel deniz ticaretinin yaklaşık %12’sini oluşturan bölgede küresel ticareti olumsuz etkiliyor.

Saldırılar üzerine dünyanın önde gelen konteyner ve petrol nakliyecileri peş peşe, gemilerini Ümit Burnu üzerinden yeniden yönlendirdiklerini ya da seferlerini askıya aldıklarını duyurmuştu. Söz konusu iki önlem nakliye piyasalarını sarsıyor ve dünya genelinde petrol fiyatlarını yükseltiyor. ABD bu saldırıları durdurma hedefiyle Kızıldeniz’de sekizinin ismi açıklanmayan 20 ülkenin katılımıyla deniz görev gücü kurduğunu duyurmuştu. Ancak uzmanlar, savunma ve ticari gemilere eşlik etme şeklinde açıklanan iki görevin Husi saldırılarını engellemeyeceği görüşünde.

Nitekim dün CENTCOM’un yaptığı başka bir açıklamada Husilerin kontrolündeki bölgelerden Kızıldeniz’in güneyindeki uluslararası seyir güzergâhına iki gemisavar balistik füze fırlatıldığı bildirildi.

Herhangi bir geminin hasar almadığı ifade edilen açıklamada, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı 18 Aralık’ta kurulduğu açıklanan “Refah Muhafızı Operasyonu” kapsamında Kızıldeniz’de devriye gezen 58 borda numaralı “USS Laboon” isimli savaş gemisinin, gelen 4 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü belirtildi.

Açıklamada, bu olayda da herhangi bir yaralanma veya hasar olmadığı bilgisi verildi.

Norveç bandıralı petrol tankeri “M/V BLAAMANEN”in Husilere ait İHA’nın saldırısından kıl payı kurtulduğu kaydedilen açıklamada, “Hindistan bandıralı, Gabon menşeili M/V SAIBABA” isimli petrol tankerinin İHA ile vurulduğu ancak kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Açıklamada, bunların 17 Ekim’den bu yana Husiler tarafından ticari gemilere yönelik 14. ve 15. saldırılar olduğu ifade edildi.

Beyaz Saray cuma günü, yeni aldıkları bir istihbarata atıf yaparak İran’ın Husi saldırılarının planlanmasına “derinden dahil olduğunu” ve silah, mali destek ve eğitim sağladığı iddiasında bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ülkesinin Husilere yardım ettiği iddialarını yalanladı, “Gazze’yi desteklemek ve savunmak için tamamen Yemen’in aldığı bir karardır” dedi. İranlı Bakan İsrail Gazze’deki saldırılarını sürdürdüğü müddetçe deniz yolunun güvenli olmayacağını sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version