Bizi Takip Edin

RUSYA

Kremlin’den Türkiye’nin Ukrayna için barış platformu önerisine destek

Yayınlanma

Türkiye, Ukrayna konusunda ‘kutuplaşmanın artmasını önleyecek’ ve diplomasiye öncelik verecek bir barış platformu oluşturulmasını önerdi. Kremlin, söz konusu girişimi ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında Moskova’nın Ukrayna’daki ihtilafın çözümü için barışçıl bir platform oluşturulması gerektiği konusunda Ankara’nın önerisine katıldığını belirtti.

RBK gazetesinin aktardığına göre Peskov, “[Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin, Ukrayna ihtilafına çözüm bulunması konusundaki siyasi ve diplomatik çabaların ikna olmuş bir destekçisi. Ve elbette biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik, bilakis, ilgili tüm tarafların dahil olduğu müzakerelerden yana olduk,” dedi.

Daha önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ‘kutuplaşmanın artmasını önleyecek’ ve diplomasiye öncelik verecek bir barış platformu oluşturulmasını önermişti.

Fidan, ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın çözümüne mümkün olduğunca çok katılımcının dahil edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kremlin Sözcüsü, “Gerçekten de böyle bir platformun olması harika olurdu,” ifadesini kullandı.

Ukrayna, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından önerilen ‘barış formülüne’ göre bir çözümde ısrar ediyor.

Söz konusu formül, Rusya ordusunun 1991 sınırlarına çekilmesine, yani Kırım, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye oblastlarını terk etmesine ilişkin bir madde de içeriyor.

Bu bölgeler, referandumlar sonucunda 2014 ve 2022 yıllarında Rusya’nın bir parçası haline gelmişti.

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

RUSYA

Putin: Rusya ekonomisi, 2025’te yavaşlama sürecine girecek

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2025 yılında ekonomide büyüme oranlarının yüzde 2’nin altına düşeceğini ve önceliğin enflasyonun kontrol altına alınması olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke ekonomisinin 2025 yılında büyüme hızının yaklaşık yarıya ineceğini belirtti. Putin, perşembe günü yaptığı açıklamada, bu yıl Rusya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 4 civarında artacağını, ancak 2025’te bu oranın yüzde 2-2,5 seviyesine gerileyeceğini ifade etti.

Söz konusu değerlendirme, Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın tahminlerine dayanıyor.

Putin, bu yılki büyüme oranlarının önümüzdeki yıllarda sürdürülemeyeceğini ve bu seviyede bir büyümenin makroekonomik istikrar açısından şu an için gerekli olmadığını söyledi.

Devlet Başkanı 2025’te hükümetin ana hedeflerinden birinin, yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,7’ye ulaşan enflasyonu kontrol altına almak olacağını vurguladı. Bu durum, Rusya Merkez Bankası’nın son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkardığı politika faiz oranına rağmen gerçekleşti.

Putin, büyümenin her ne kadar olumlu görünebileceğini belirtse de bunun makroekonomik dengeler gözetilmeden gerçekleşmesi durumunda ekonomide ciddi dengesizliklere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Rusya hükümeti, savunma odaklı üretim modeline geçen ekonominin 2026 itibarıyla yeniden hız kazanacağını, büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 2,6, yüzde 2,8 ve 2028-2030 yılları arasında ortalama yüzde 3 seviyelerine ulaşacağını öngörüyor.

Ancak Bloomberg‘e konuşan Rus milyarderler ve büyük şirket sahiplerinin ifadeleri, bu hedeflere yönelik ciddi şüpheleri ortaya koyuyor. İş dünyasının önde gelen isimleri, Batılı şirketlerin ülkeden çekilmesinin başta makine mühendisliği ve teknoloji sektörleri olmak üzere üretim altyapısında bozulmaya yol açtığını düşünüyor. Ayrıca ithalat ikamesi sürecinin yavaş ilerlediği ve savaş nedeniyle yüz binlerce vatandaşın silah altına alınmasının iş gücü sıkıntısını artırdığı belirtiliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ekonomisinin 2025’te büyüme hızının üçte bire düşerek yüzde 1,3’e ineceğini, on yıl sonunda ise bu oranın yüzde 1’e gerileyeceğini öngörüyor.

Rusya Merkez Bankası ise 2025’te büyümenin yüzde 0,5-1 aralığında kalacağını ve özel tüketim ile yatırımların durma noktasına gelebileceğini tahmin ediyor.

Rosstat verilerine göre, ocak-ekim döneminde Rus şirketlerinin kârı yüzde 17 düşerken, demiryolu yük taşımacılığı 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Gazprom ilk kez zarar açıklarken, metalurji ve kömür sektörlerindeki şirketler büyük kayıplar yaşadı.

Rus sermayedarlar Merkez Bankası’nın faiz politikasından rahatsız

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da İHA tehdidi: Dört bölgede havalimanları geçici olarak kapatıldı

Yayınlanma

Rusya’nın dört bölgesinde insansız hava aracı saldırısı tehdidi nedeniyle havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durduruldu. Gece boyunca 13 İHA’nın imha edildiği bildirildi.

27 Aralık sabahı, Rusya’nın dört bölgesindeki havalimanlarında uçak iniş ve kalkışlarına geçici bir süre yasak getirildi.

Türkiye saatiyle 05.00 civarında, Soçi Havalimanı’nda kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) temsilcisi Artyom Korenyako, “Uçuş ekipleri, hava trafik kontrolörleri ve havalimanı hizmetleri uçuş güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alıyor; bu, birinci önceliğimizdir,” dedi.

Çevrim içi uçuş tablosuna göre, havalimanında yaklaşık 20 uçuş, gün ortasına kadar kalkış veya iniş için gecikmeye uğradı.

Saat 06.00 itibarıyla benzer kısıtlamalar Kazan Havalimanı’nda da devreye girdi. Korenyako, “Havalimanı geçici olarak uçak kabul etmiyor ve uçak göndermiyor,” ifadelerini kullandı.

Kazan’da yaklaşık 15 uçuşun geciktiği bildirildi. Aynı saatlerde, Astrahan ve Volgograd havalimanlarının da operasyonları kısıtlandı.

Fakat Rosaviatsiya’ya göre, saat 06.40 itibarıyla bu havalimanlarında uçuşlar yeniden başladı. Yine de uçuş tablolarına göre, Astrahan’da iki iniş, Volgograd’da ise üç iniş ve üç kalkış gecikmeye uğradı.

Shot Telegram kanalına göre, havalimanlarının kapatılmasının sebebi, Ukrayna insansız hava araçlarının (İHA) saldırı tehdidi oldu. Özellikle Soçi ve Kazan’da, “Kover” planı olarak bilinen kapalı hava sahası protokolü devreye girdi. Söz konusu plan, yabancı bir cismin hava sahasını ihlal etmesi durumunda uygulanıyor ve bölgede bulunan tüm hava araçlarının hemen iniş yapmasını veya bölgeden çıkmasını öngörüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, gece boyunca hava savunma sistemleri, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde (Astrahan oblastında bir, Belgorod ve Tula oblastlarında ikişer, Kursk oblastında üç ve Bryansk oblastında beş İHA olmak üzere) toplam 13 insansız hava aracını imha etti.

Bir gün önce, 26 Aralık’ta, Moskova’daki Şeremetyevo, Domodedovo, Vnukovo ve Jukovskiy havalimanları da İHA tehditleri nedeniyle geçici olarak operasyonlarını durdurmuştu. Ayrıca Kaluga Havalimanı da uçak kabul etmemiş veya göndermemişti. Toplamda yaklaşık 27 uçuş ertelenmişti.

Daha önce, 1 Kasım’da Moskova’daki havalimanları, insansız hava aracı tehditleri nedeniyle yine geçici olarak kapanmıştı. 31 Ekim’de ise Saratov, Samara ve Ufa havalimanlarının operasyonları durdurulmuştu.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ryabkov: Nükleer denemeler konusunda tüm seçenekleri değerlendiriyoruz

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova’nın nükleer denemelerin yeniden başlatılmasına yönelik tüm olasılıkları değerlendirdiğini açıkladı. Ryabkov, ABD’nin nükleer doktrininde 2018’den bu yana Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması’na (CTBT) karşı tutumunun altını çizerek, uluslararası güvenlik ortamının giderek daha karmaşık hale geldiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması (CTBT) kapsamında olası nükleer deneme senaryolarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ryabkov, Kommersant gazetesine verdiği mülakatta, Rusya’nın güvenlik çıkarları doğrultusunda tüm seçenekleri masada tuttuğunu belirtti.

Ryabkov, ABD’nin 2018 yılında güncellediği nükleer doktrininde CTBT’nin Amerikan çıkarlarına zarar verdiği gerekçesiyle antlaşmanın onaylanmasından vazgeçildiğini hatırlattı.

Ryabkov, mevcut uluslararası güvenlik ortamının son derece karmaşık olduğuna dikkat çekerek, “ABD’nin politikasının bize yönelik tüm boyutlarda aşırı derecede düşmanca bir hal aldığı bir dönemdeyiz,” dedi.

Moskova’nın güvenlik önlemlerini artırmak için kapsamlı bir eylem planı oluşturduğunu vurgulayan Ryabkov, şunları ekledi:

“Bu çerçevede, güvenliğimizi sağlamak için uygulanabilir tüm önlemleri değerlendiriyoruz. Teknik uzmanlar tarafından incelenen önlemler arasında siyasi mesajların da yer aldığı bir dizi adım var. Hiçbir seçenek dışlanmış değil.”

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English