AMERİKA

Küba’da elektrik şebekesi yine çöktü: Krizin arka planında ne var?

Yayınlanma

Küba’nın elektrik şebekesi, ülke tarihinin en büyük krizlerinden biri olarak bir kez daha çöktü ve milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı. Zayıf altyapı, yakıt sıkıntısı ve ABD yaptırımlarının etkisiyle derinleşen bu kriz, ülke çapında büyük bir enerji acil durumu ilan edilmesine yol açtı.

Küba’nın elektrik şebekesi, cumartesi günü yetkililerin hizmetin yeniden başladığını duyurmasından kısa bir süre sonra ikinci kez çöktü.

Bu büyük kesinti, adadaki 10 milyon kişiyi elektriksiz bıraktı ve elektriğin ne zaman geri geleceğine dair net bir bilgi yok.

Halihazırda ABD ambargosu ve yaygın gıda kıtlığı nedeniyle ekonomik krizde olan ülke, bu olayla birlikte yeni bir dip noktasına ulaşmış durumda.

Kriz, cuma günü ülkenin en büyük enerji santrallerinden biri olan, batıdaki Matanzas eyaletindeki Antonio Guiteras enerji santralinin öğleden önce arızalanmasıyla başladı. Bu arıza, Küba’nın elektrik sisteminin tamamen çökmesine yol açtı.

Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz, sorunun kötüleşen altyapı ve Milton Kasırgası’nın şiddetlendirdiği yakıt sıkıntısından kaynaklandığını belirtti.

Başbakan, adaya çok ihtiyaç duyulan yakıt sevkiyatlarının ulaşmasının zorlaştığını vurguladı.

‘Enerji acil durumu’ ilan eden Marrero Cruz, elektrik kullanımını azaltmaya yönelik önlemler aldı: Kamu çalışanlarına evde kalmaları söylendi, okullar ve gereksiz endüstriler kapatıldı. Ayrıca, Küba’nın devlete ait petrol şirketinden yakıt akışı beklediğini ifade ederek halkın endişelerini yatıştırmaya çalıştı.

Her ne kadar elektrik şebekesinin çökmesi sürpriz olsa da bu krizin kökleri yıllar öncesine dayanıyor.

Ülkenin elektrik santralleri harap durumda ve acilen bakıma ihtiyaç duyuyor. Küba, kendi yakıtını çok az üretebiliyor; bu da elektrik şebekesini ayakta tutmak için ithalata bağımlı oldukları anlamına geliyor.

Fakat adanın en büyük sorunu, on yıllardır Küba’nın başlıca yakıt tedarikçisi olan siyasi müttefiki Venezuela’nın, kendi ekonomik krizleri nedeniyle sevkiyatları azaltmış olması.

Meksika ve Rusya da yakıt ihracatını azaltarak Küba’yı daha da savunmasız bir hale getirdi.

Aylardır ada genelinde elektrik kesintileri devam ederken, cuma günü enerji santralinin devre dışı kalması, bu sorunu daha da derinleştirdi.

Küba ekonomisi, uluslararası turizmin pandemi döneminde durma noktasına gelmesi ve enflasyonun yükselmesiyle ilk büyük darbeyi aldı.

Aynı dönemde eski ABD Başkanı Donald Trump, Küba’yı ‘terörün devlet sponsoru’ olarak yeniden tanımladıktan sonra ülkeye bir dizi yaptırım uyguladı.

Küba’da enerji krizi derinleşiyor: Santiago de Cuba ve Guantánamo elektriksiz kaldı

Çok Okunanlar

Exit mobile version