Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından Pazar günü yayınlanan verilere göre, toplam askeri harcamalar geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,24 trilyon dolara ulaştı.
Afrika hariç dünyanın her köşesinde askeri harcamalar artarken, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere ilk 15 ülkeden 12’si 2021’e kıyasla daha fazla harcama yaptı.
Harcamalardaki artışlar özellikle Avrupa’da dikkat çekici. Ukrayna’nın 2021’e göre yüzde 640’lık artışı, SIPRI verilerine göre bir ülkenin harcamalarında tek bir yılda kaydedilen en büyük artış oldu.
Orta ve Batı Avrupa ülkeleri Soğuk Savaş dönemindeki harcama seviyelerine geri döndü ve bu ülkeler ilk kez 1989’daki toplamları aştı.
Avrupa’da harcamalardaki artış yükünü Polonya ve Baltık ülkeleri ile NATO’ya giren ya da girmeye hazırlanan İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler çekiyor.
İtalya, ilk 15’te yer alan ve geçtiğimiz yıl harcamaları azalan üç ülkeden biri.
2014 yılından bu yana birçok eski Sovyet ülkesi askeri harcamalarını iki katından fazla artırdı. Rusya’nın harcamaları da neredeyse yüzde 10 arttı.
Asya’da Çin’in askeri harcamaları üst üste 28. yıl artarak 292 milyar dolara ulaşırken, başta Japonya olmak üzere bir dizi ülke de ‘Çin tehdidine’ karşılık olarak savunma harcamalarını artırdı.
Çin’in harcamaları yüzde 4,2 gibi önemli bir oranda artmış olsa da, bu oran Pekin’in Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana gerçekleştirdiği en düşük ikinci artış oranı.
Son otuz yıldaki istikrarlı büyümeye rağmen Çin’in askeri harcamaları 2022 yılında ABD’nin askeri harcamalarının sadece üçte biri civarında.
ABD’nin askeri harcamaları geçen yıl yüzde 0,7 gibi nispeten küçük bir oranda artmış olsa da Washington açık ara dünyanın en fazla askeri harcama yapan ülkesi olmaya devam ediyor.
877 milyar dolarlık harcama, dünya çapındaki askeri harcamaların neredeyse yüzde 40’ını oluşturuyor. Biden yönetimi önümüzdeki mali yıl için Pentagon bütçesinde daha fazla artış önerdi.