ASYA

Küresel Kore Forumu’nda kadın katılımcı krizi

Yayınlanma

Kore Birleşme Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası konferanslardan biri olan Küresel Kore Forumu’na (GKF), kadın katılımcı eksikliği nedeniyle gelen eleştirilerin ardından bu yıl daha fazla kadın panelist eklendi.

GKF 2024’ün internet sitesinde yer alan bilgiye göre, önümüzdeki salı günü düzenlenecek forumun panel konuşmacıları 20 erkek ve yedi kadından oluşacak. Böylece kadın katılımcı sayısı daha önce yüzde 4,7’ydi (20 erkek ve bir kadın) ve bu oran yüzde 25’in üzerine çıktı.

The Korea Times’ın çarşamba günkü haberine göre, Birleşik Krallık Seul Büyükelçisi Colin Crooks’un davetli konuşmacılar arasında cinsiyet çeşitliliğinin olmaması konusundaki endişeleri gerekçe göstererek etkinliğe katılmama kararı almasının ardından bu ekleme yapıldı.

Birleşik Krallık Büyükelçiliği, büyükelçinin etkinlikten çekildiğini resmen doğrulayarak şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Büyükelçi, Küresel Kore Forumu’na katılamıyor. İngiliz Büyükelçiliği, cinsiyet eşitliğine bağlıdır. Etkinliklerin, katılımcıların bakış açılarının çeşitliliğiyle zenginleştiğine inanıyoruz.”

Birleşme Bakanlığı’ndan bir yetkili, forumun toplumsal cinsiyet eşitliği değerleri doğrultusunda yürütülmesi gerektiği yönündeki eleştirilerin bakanlık tarafından kabul edildiğini söyledi.

Yeni eklenen kadın panelistler arasında Kore Savunma Analizleri Enstitüsü (KIDA) araştırma görevlisi Kwon Bo-ram, Kore Savunma Analizleri Enstitüsü Güvenlik Stratejileri Başkanı Lee Ho-ryoung, Kangwan Ulusal Üniversitesi profesörü Chung Ku-youn, Çin Renmin Üniversitesi profesörü Ahn Yin-hay, Ulusal Birleşme Eğitimi Enstitüsü profesörü Jeong Eun-chan ve Kore Yarımadası Gelecek Kadınlar Enstitüsü Müdürü Hyun In-ae yer alıyor.

Geçen hafta forumun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 3 Eylül’de Seul’de düzenlenecek 2024 Küresel Kore Forumu’na katılması planlanan 18 konuşmacının tamamı erkekti. Beş yıldızlı Lotte Otel’de düzenlenecek yıllık konferansta sahne alması planlanan kadın uzman bulunmuyordu.

Bakanlık söz konusu listeye gelen tepkilere yaptığı açıklamada, “Akademik konferanslara katılım, öğretim yükümlülükleri ve kişisel durumlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı birçok kadın uzmanın katılamadıkları ve bu nedenle bu forumun kaçınılmaz olarak erkek konuşmacılardan oluştuğunu” belirterek, “Birleşme Bakanlığı cinsiyet çeşitliliğine saygı duyuyor ve uluslararası konferanslara cinsiyete bakılmaksızın yetenekli ve nitelikli uzmanları davet etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Sadece erkeklerden oluşan ve genellikle aşağılayıcı bir sözcük olan “manel” ifadesiyle anılan paneller, son yıllarda Güney Kore ve diğer ülkelerde sık sık eleştirilerin hedefi haline geldi ve Seul forumunun konuşmacı listesinin açıklanması, perşembe günü akademisyenler ve gazetecilerin tepkisiyle karşılandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version